Türkiye’de konutların en önemli sorunlardan biri evdeki rutubet, nem ve küflü duvarların yaşam kalitesine olumsuz etkisi olduğu belirlendi. Doğal hammaddelerden üretilen, mineral esaslı bir duvar malzemesi olan Ytong, nemi doğal biçimde uzaklaştırarak iç ortam hava kalitesini düzenler, nem ve küf oluşumunu önler.
Hayatımızın yüzde 90’ı binalarda geçiyor
Barınma, çalışma, eğitim ve benzeri ihtiyaçları karşılamak amacıyla insan hayatının yüzde 90’ı binalarda geçiyor. Bu nedenle, yapıların insan sağlığı üzerinde önemli etkisi var. Isı yalıtımı, gün ışığı kullanımı ve doğal havalandırma, sağlıklı iç mekânlar ve enerji tüketimini en aza indirebilmek gibi konular, başta konutlar olmak üzere tüm yapılar için çok önemlidir.
Türkiye'deki konutların yüzde 36’sı rutubetli
Türkiye İstatistik Kurumu’nun “2018 yılı Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması” sonuçlarına göre, ülkemizde konuta ilişkin en önemli problemlerden birinin izolasyondan kaynaklanan ısınma sorunu olduğu ortaya çıktı. Araştırmaya katılanların yüzde 39,6’sı konutundaki izolasyon problemlerinden dolayı ısınamadığını, bunların yüzde 36,2’si ise sızdıran çatı, nemli duvarlar, çürümüş pencere çerçevesi nedeniyle sorunlar yaşadığını belirtti.
Rutubet nasıl meydana gelir?
Konutlarda gün içerisinde çok fazla nem üretilir. Banyo, çamaşır kurutma, bulaşık, yemek pişirme ve hatta evde yaşayanların alıp verdikleri nefesle sürekli nem ve buhar oluşur. Buhar çıkış yolu bulamazsa evin içine hapsolur, ısı yalıtımı yetersiz duvarlarda nem ve küfe, camlarda ise terlemeye neden olur. Rutubet yalnızca eşyalara değil, sağlığımıza da zarar verir.
Çözüm; nefes alan duvarlar
Doğal havalandırma, evin içindeki nemin dengelenmesini ve içerideki havanın büyük ölçüde temizlenmesini sağlar. Bunun yanında duvarlar da ortamdaki nemin doğal yoldan uzaklaştırılmasına yardımcı olabilir. Bu basitçe duvarların nefes alması olarak adlandırılır. Doğal içerikli malzemeler nefes alan malzemelerdir. Bilimsel olarak duvarların nefes alması, aslında buhar geçirgenliğinin olması yani difüzyon yapabilmesidir. Evin içinden nemi uzaklaştırmanın en doğal yolu yapı kabuğunun nefes alabilmesi ile olur.
Ytong doğal hammaddelerden üretilen, mineral esaslı bir duvar malzemesidir. Isı yalıtımı ve nefes alma özelliği sayesinde duvarlarda kondenzasyon (yoğuşma), rutubet gibi sorunlara neden olmaz. Ytong duvarlar difüzyon özelliği ile içeride oluşan su buharını, ortam nemini dışarıya atarak oda ikliminin sağlıklı kalmasına katkı sunar. Bu özelliği ile yapı iç ortamını doğal bir şekilde düzenler. Yapının duvarları kuru kaldığı için küflenme olmaz. Duvarları Ytong ile yapılan binalar, blokların örülmesinde kullanılan örgü tutkalının çok ince bir tabaka halinde uygulanması sayesinde inşaat sürecinden itibaren daha az yapısal neme sahiptir.