EİB’ten İhracatta ‘Altın Yıl’ Hedefi

EİB’ten İhracatta ‘Altın Yıl’ Hedefi
  • 14.01.2022
Ege İhracatçılar Birlikleri, 2021 yılı ihracatı performansını değerlendirmek için toplandı, toplantı da 2022 yılının da ‘Altın Yıl’ olması için üzerlerine düşeni yapacaklarını belirttiler. Ege İhacatçı Birlikleri, 2021 ihracat performansını değerlendirmek için toplandılar. Birlikler, 2021 yılında ihracatını yüzde 26 artırarak 16 milyar 325 milyon dolarlık ihracata imza attı. 12 ihracatçı birliğinin 11 tanesi 2020 yılına göre ihracatını artırırken, bir tane Birlik ise geçen seneki performansının gerisinde kaldı. Bu toplantıda 2022 yılında da ihracatı artırmayı hedeflediklerini ve ‘Altın Yıl’ olması için çalışacaklarını belirttiler. EİB’ten İhracatta ‘Altın Yıl’ Hedefi

EİB 2021’deki Başarısını Sürdürmeyi Hedefliyor

Ege İhracatçı Birlikleri toplantısında 2021 yılını değerlendirerek, 2022 yılına dair hedefler paylaşıldı. Ege İhracatçı Birlikler Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi toplantı da açıklamalarda bulundu. 2021 yılına dair rakamları paylaşan Eskinazi, 2022 yılının da ‘Altın Yıl’ olması için çalışacaklarını ve 2021’de elde ettikleri başarıyı sürdüreceklerini vurguladı. Jak Eskinazi, 2021 yılına dair rakamları paylaştı. Eskinazi; “Türkiye’nin 225 milyar dolar ihracat yaparak, Orta Vadeli Ekonomik Programdaki 2023 hedefini geride bıraktığı 2021 yılında; Ege Bölgesi’nin ihracatı yüzde 29’luk artışla 28 milyar 158 milyon dolara çıktı. Ege Bölgesi’nde bu ihracata 10 binin üzerinde firmamız katkı sağladı. EİB’den ihracat yapan firma sayımız 2021 yılında 6 bin 644’e çıktı. Ege İhracatçı Birlikleri’ne 2021 yılında bin 489 yeni üye kazandık.” İfadelerini kullandı. Ege İhracatçılar Birlikleri, 2021 yılı ihracatı performansını değerlendirmek için toplandı

Sürdürülebilirliğe Önem Veriliyor

Eskinazi 211 ülke ve gümrüklü bölgeye ihracat yapıldığını anlattı ve Almanya, ABD ve İngiltere en çok ihracat yapılan ilk üç ülke olduğundan bahsetti. Eskinazi; 2021 yılını ihracatta altın yıl olduğunu vurguladı. Eskinazi; “İhracatımızın, sürdürülebilir kaynaklardan sağlanması için arka planda büyük bir efor harcıyoruz. Kurumsal sürdürülebilirlikten, sektörel saha çalışmalarına, insan kaynağının sürdürülebilirliğinden, firmaların Sürdürülebilirlik Ur-Ge projeleriyle desteklenmesine kadar birçok süreci yönetiyoruz. Firmalarımızın ‘Sürdürülebilirlik’ ile ilgili projeleri öne almaları artık bir zorunluluk. Finans sektörü kaynaklarını sürdürülebilir projeler gerçekleştiren firmalara kullandırma kararı almış durumda. Şirketlerimiz sürdürülebilirlik temalı çalışmadıkları takdirde finansmana erişimde de tıkanıklıklar yaşayacaklar.” dedi.

McKinsey Raporu’na göre Türkiye’ye Doğru Güçlü Bir Kayma Var

Eskinazi McKinsey Aralık 2021 raporuna dair de açıklamalarda bulundu. Ana pazarımız Avrupa Birliği’nin yakın coğrafyadan alımı tercih etmesi sayesinde 2021 yılında siparişlerinde önemli artışlar yaşandığını belirten Eskinazi; “McKinsey’nin Aralık 2021 raporunda; Avrupalı şirketler arasında, yakından tedarike olan ilginin, Türkiye'ye doğru güçlü bir kayma ile kendini göstermekte olduğu belirtiliyor. Türkiye’nin konjonktürü, ekonomik koşullar buna müsaade ederse, bu eğilim 2022’de de devam edecek.” İfadelerini kullandı.

“Biz İhracatçılar Üzerimize Düşeni Yapmaya Hazırız”

Eskinazi, “Pandeminin seyri de ihracatımız açısından başka bir bilinmez olarak karşımızda duruyor. Türk ihracatçısının finansmana erişimindeki engeller ortadan kaldırılmalıdır. Merkez Bankası’nın Reeskont Kredilerindeki tıkanıklığı gidermesi gerekiyor. İhracat Türk ekonomisinin tek tutunduğu dal. 2021 yılındaki başarıyı 2022 yılının da sürdürmek, 2022 yılının da “Altın Yıl” olması için biz ihracatçılar üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Bunun için döviz-faiz-enflasyon üçlüsünün bize köstek olmaması gerekiyor. Türk ekonomisinin önündeki en büyük problemin yüksek enflasyon olduğunu vurgulamamız gerekiyor. Enflasyonu düşüremediğimiz takdirde, döviz ve faizde de istikrar sağlayamayız.” dedi.

Yazıyı Paylaş