Dyo Boya Fabrikaları GM. Serdar Oran Sorularımızı Yanıtladı

Dyo Boya Fabrikaları GM. Serdar Oran Sorularımızı Yanıtladı
  • 26.10.2017
Serdar Oran

Gerçekleştirdiğimiz söyleşide, Dyo Boya Fabrikaları Genel Müdürü ve Başkan Yardımcısı Sayın Serdar Oran sorularımızı yanıtladı. Oran, Dyo Boya’nın gelişim sürecini ve başarıyı getiren faktörleri anlattı.

Okurlarımıza kısaca kendinizden, eğitim durumu­nuzdan ve profesyonel özgeçmişinizden bahsedebi­lir misiniz?
Ankara Üniversitesi Kimya MühendisLiği böLümün­de yüksek öğrenim gördükten sonra, CaLifornia State Üniversite'sinde yüksek lisans öğrenimimi tamamla­dım. Hemen ardından iş hayatıma DYOSAD A.Ş'de sa­nayi boyaları araştırma mühendisi olarak başlayarak 1988 yılında Yaşar topluluğuna katılmış oldum. 2000 yılına kadar Sanayi Boyaları Araştırma Uzmanı, Fabrika Müdürlüğü, Teknik Genel Müdür Yardımcılığı, Satış ve Pazarlama Direktörlüğü gibi görevlerde bu­lundum. 2001 yılında gruptan ayrılarak kendi şirketimi kurdum, finansaL yatırım araçları konulu bir alanda fa­aliyet gösterdim. 2007-2008 yıkarında Azerbaycan'da yönetim danışmanlığı yaptım. Yaşar topluluğuna ye­niden katılmam 2009 yılında gerçekleşti. Şimdi Dyo Boya FabrikaLarı'nın Genel Müdürlüğü ve yurt dışı operasyonların Başkan Yardımcılığı görevlerini sürdü­rüyorum. Sektörde de, birçok yapının için de görev alı­yorum. Bunlardan bazıları; Boya Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği, Türkiye Petrol Lastik, ve Plas­tik Sanayi İşverenleri Sendikası Yönetim Kurulu Üye­liği, Ege Bölge Temsilciliği Heyet Başkanlığı, Ege Böl­ge Sanayi Odası Meclis Üyeliği, Türkiye Kalite Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği gibi.

Dyo Boya'nın kuruluş süreci ve günümüze gelene ka­dar geçirdiği aşamalar hakkında bilgi verir misiniz ?

Dyo temelleri 1941 yılında İzmir'de atılmış çok köklü bir marka. Sektörün öncüsü ve lideri konumunda. Dur­muş Yaşar tarafından kurulan ilk boya imalathanesin­de ''Yaşarin'' ve ''Hazırlanmış Boya'' adlı ilk ürünlerimiz pazarda yerini aLmış. 1954 yıLında Yaşar Grubu'nun Kurucusu oLan Selçuk Yaşar Türkiye'nin iLk ve tek boya fabrikasını İzmir Bornova'da kuruyor. Dyo'nun kuru­Luşu yıLLar içinde yeni yatırımLarLa ivme kazanıyor. Dyo'nun bugünkü konumunun gücünün arkasındaki kuruLuş hikayesi bu şekiLde gerçekLeşiyor.

Üretim tesisleri, makine parkı ve istihdam edilen personel sayısı, bunların yanı sıra ciro, üretim hacmi gibi veriler de göz önüne alındığında Dyo Boya'nın günümüzdeki yapısı nedir?

Türkiye'nin en büyük sanayi kuruLuşLarı arasında yer aLan Dyo'nun üLke içinde üç üretim tesisi buLunuyor. BunLardan biri İzmir ÇiğLi, diğeri KocaeLi DiLovası ve bir diğeri de Manisa TurgutLu fabrikaLarı. Yurt dışında ise Rusya ve Mısır'da oLmak üzere iki fabrikamız buLunu­yor. TopLam 1100 kişiye istihdam sağLıyoruz. 2016 yı­lına ait ciromuz 773,3 miLyon TL. Üretim hacmimiz ise 160 bin tonun üzerinde. dyo fabrika

Dyo Boya başlıca hangi sektörlere, ne tür ürünler sağlıyor? Dyo Boya'nın ürün, marka ve hizmetleri hakkında bilgi verir misiniz?

Dekoratif boyalar ve ısı yalıtım sistemleri, toz boya ve bobin boyalarının da içinde olduğu sanayi boyala­rı grubu, mobilya boyaları, oto tamir ve deniz boya­ları gibi birçok alt sektörde üretim yapıyoruz. Sana­yi boyalarımız (bobin boyaları üretimi de dahil) İzmir Çiğli Fabrikamızda, dekoratif boyalar ile su bazlı ah­şap boya ve vernikleri Dilovası Fabrikamızda, toz boya üretimimiz ise Turgutlu Fabrikamızda gerçekleşiyor. Boyanın ana girdilerinden olan reçineyi de kendi te­sislerimizde üretiyoruz. Dekoratif boyalarda Dyo markasının yanında Casa- ti, mobilya boyalarında Dewilux ve ısı yalıtımında Kli- matherm markası ile pazardayız. Dyo, boya sektöründe üretim portföyünün zenginliği açısından özel bir konuma sahip. Yaygın satış ve bayi ağımız, satış sonrası hizmetimiz, müşteri memnuniye­tini odak noktası kabul eden iş yapma anlayışımız ge­lişime açık tavrımız ve inovatif ürünlerimiz sektörü do- mine etme gücümüzü oluşturuyor. Dyo olarak müşteri memnuniyetinde de çok üst se­viyelerdeyiz. Her zaman mükemmelliği hedefliyoruz. Her yıl müşteri odaklı Tüketici Danışma Hattı verilerini değerlendiriyoruz. 2016 yılına ait sonuçlarda gösteri­yor ki müşterilerimizin %96'sı bizden memnun.

İnovasyon ve Ar-Ge alanlarında Dyo Boya olarak ne tür çalışmalar yapıyorsunuz? Üniversite-sanayi iş­birliği kapsamında geliştirdiğiniz projeleriniz var mı, varsa nelerdir?

Ar-Ge merkezimiz, son üç yıLdır gösterdiği performans­tan dolayı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tara­fından ''Kimya Sektörünün En Başarılı Ar-Ge Merke­zi'' olarak seçiLdi. Ar-Ge ve inovasyon konusunda güç­lü bir şirketiz. Her yıl ciromuzun yüzde 2,2 - 2,5'uğu- nu Ar-Ge'ye harcıyoruz. Bu oran, Türkiye ortalamasının üzerinde, gelişmiş ülkeler seviyesine yakın düzeyde. İzmir Çiğli ve Kocaeli Dilovası Fabrikaları'mız da bulu­nan Dyo Ar-Ge Merkezleri'nde, 94 uzman ve mühendis görev yapıyor. Faaliyet gösterdiğimiz sektörlerde yıllık ortalama 30 yeni ürünü pazara sunuyoruz. Üniversite ve sanayi işbirliklerimiz hep vardı ve bu tür ortak projeler yapmaya devam edeceğiz.

Yurt içi ve yurt dışı satış faaliyetlerinizden bahsede­bilir misiniz? Yurt içinde ve yurt dışında ağırlıklı ola­rak hangi bölgelere ne tür ürün satışları gerçekleşti­riyorsunuz?

Dyo Boya 40 ülkeye ürünlerini pazarlayan bir mar­ka. Krizlerin etkilediği coğrafyalar yerine Avrupa ve Afrika'da alternatif pazarlarda girişimlerde bulunmayı ve yerinde üretim yapmayı tercih ediyoruz. Rusya ve Mısır'da üretim tesislerimiz bulunuyor. Dyo olarak glo­bal anlamda da, dış pazarlarda yatırım yapmaya de­vam ediyor olacağız.

DYO Boya'nın çevre politikası ve sürdürülebilirlik yaklaşımı hakkında bilgi verir misiniz? İşçi sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalarınız hakkında neler söy­leyebilirsiniz?

Yaşar Holding, 2007 yılında, dört ana başlığından biri ''Çevre'' olan ''BM Küresel Sözleşmesi'ni'' imzaladı. Biz de Dyo olarak bu sözleşmenin bir parçası olduk. Ve bu maddeleri kendimize ilke edindik. Temel çevre ve yönetim prensiplerini benimseyerek, enerji ve do­ğal kaynakların verimli kullanılmasına dikkat ediyoruz. Ürünleri tasarlarken çevre dostu olmasına, sürdürebi­lir olmasına özen gösteriyoruz. Kalite süreçlerimizin önemli bir parçasını da enerjinin verimli kullanılması ve çevrenin korunması oluşturuyor. ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi ve ISO 50001 Enerji Yönetim Siste­mi standartları ile bu süreçleri yönetiyoruz. İşçi Sağlı­ğı ve güvenliği konusunda da oldukça titiziz, iş güven­liğinin gerektirdiği tüm standartları yerine getiriyoruz. Aynı zamanda TS 18001:2008 'İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi'ne sahibiz. Bu belgenin çok ciddi yaptırımları var. Çalışanlarımızın sağlığını ve gü­venliğini bu yasanın gerektirdikleriyle koruyoruz.
Türkiye'deki boya sektörü hakkındaki düşüncele­rinizi öğrenebilir miyiz? Bu sektör açısından, sizce Türkiye'nin avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Türkiye'deki boya tüketimi dünya ortalamasının üze­rinde. Gelişmiş ülkeler düzeyine henüz ulaşamamış olsak da onun yarısı düzeyindeyiz diyebiliriz. Kişi başı yıllık tüketim rakamları 11 ile 12 kg arasında seyredi­yor. Boya tüketimi milli gelire bağlı olarak artış gös­teriyor. Ülkemizde kaliteli boyaya olan ilgi de gittikçe artıyor, bu da sektörün dinamiklerini doğrudan etkili­yor. Son dönemlerde bilinçli tüketici tavrı etkili olma­ya başladı. Sektördeki en önemli sorun hammadde konusunda dı­şarıya olan bağımlılık. Ve tabi ki merdiven altı diye ta­nımladığımız kayıt dışı boya üretimi. Ürün kalitesini tehdit eden, haksız rekabete yol açan bu üretim şekli, toplam boya hacminin yüzde 10'u civarında. DYO Boya'nın yatırım planları oluşturulurken hangi kriterlere öncelik veriliyor? Önümüzdeki dönemler için DYO Boya'nın yatırım planları var mı, varsa ne­lerdir? Yatırım planlarımızı oluştururken pazarın mevcut du­rumunu, tüketicinin taleplerini, bölge koşullarını, ülke ve dünyadaki gelişmeleri dikkate alıyoruz.Önümüz- deki dönemler için Dyo Boya'nın yatırım planlarından söz edeceğiz ama bunun için biraz daha zamana ihti­yaç var.

Yazıyı Paylaş