21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü olarak geçiyor. Down Sendromu ile ilgili farkındalık yaratılmasının hedeflendiği bugünde pek çok kişi down sendromu ile ilgili merak edilenleri araştırıyor. Peki Down Sendromu nedir? 21 Mart neden Down Sendromu Farkındalık Günü olarak kutlanıyor?
21 Mart Down Sendromu Farkındalık günü down sendromu ile ilgili farkındalık yaratma ve down sendromlu bireylerin sosyal hayatta daha çok yer edinlemeleri için uygulanabilecek çözümlere dikkat çekme günü olarak geçiyor. Bugün Türkiye’nin dört bir yanında halkı bilgilendirmek için etkinlikler düzenleniyor ve Down sendromunlu bireylerin sosyal hayata uyum sağlamaları için halk bilinçlendiriyor.
Down Sendromu Farkındalık Günü Nasıl Belirlendi?
2011 yılında Down Sendromuna dair duyarlılığı artırmak için Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen bir gündür. Bugünde farklı renklerde giyilen çoraplar ile Down sendromlu bireylerin de katıldığı ‘ortak farkındalık’ hareketi başlamıştır. Birçok firma da farklı renk tasarladıkları çorapları satarak gelirlerini down sendromlu bireylerin eğitimlerine destek için bağışlamaktadır.
Down Sendromu Nedir?
Down sendromu bir kromozom anomalisidir. Sıradan bir insanın vücudunda 46 kromozom bulunurken down sendromlu bireylerin vücutlarında 47 adet kromozom bulunur. Tedavi edilmesi gereken bir hastalık değil genetik bir farklılık olan down sendromu, hücre bölünmesi sırasında yanlış bölünme sonucu 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom yer alması ile meydana gelmektedir.
Down sendromunun oluşmasına tek etken olarak bilinen şey geç hamileliktir. 35 yaş üstü hamileliklerde bu anomalinin görülme riski daha yüksektir. Fakat genç anneler çoğunlukta olduğundan down sendromlu bireylerin yüzde 75-80’i genç annelerin çocuklarıdır.
Down Sendromlu Bireylerin Özellikleri Nelerdir?
Fiziksel olarak da farklılıklar meydana getiren down sendromunda bireylerin çoğu çekik gözlere, basık bir buruna, kalın enselere, kıvrık serçe parmağa, ayrık ayak parmaklarına sahiptir. Bu özelliklerden birkaçı ya da hepsi down sendromlu bireylerde gözlenebilir. Aynı zamanda bu kromozom anomalisine sahip bireyler yaşıtlarına göre daha kısa boylu olurlar ve metabolizmalarının yavaş olması sebebi ile daha kolay kilo alabilirler. Hipotoni denilen kas gevşekliğine sahip olmaları sebebi ile ise fizyoterapiye ihtiyaç duyabilirler ve bu terapiye erken yaşlarda başlanması oldukça önemlidir.
Down sendromlu bebekler yaşıtlarına göre daha yavaş büyürler ve zihinsel gelişimleri de daha geriden gelir. Fakat uygun eğitim programları ile down sendromlu bireyler de rahatça hayata uyum sağlayabilir ve başarılara imza atabilir. Burada düzenli ve disiplinli bir eğitim programı ile bol tekrar en önemli öğelerden biridir.
Kaynak