Dow Kaplama Malzemeleri Türkiye’nin Büyüme Hedeflerini Destekliyor

Dow Kaplama Malzemeleri Türkiye’nin Büyüme Hedeflerini Destekliyor
  • 06.05.2019
Türkiye boya ve kaplama endüstrisi, Avrupa’nın en büyük pazarlarından birini ve küresel pazarda büyümeye yönelik itici gücü temsil eden gerçek bir başarı öyküsüdür. 2017 değerleriyle tahmini 2 milyar Dolar’ın üzerinde katma değer üreten, artan teknolojik yapısıyla ve üretim kapasitesiyle birlikte Türkiye, dünyanın kaplama pazarlarında güçlü bir yer edindi. Dow yerel pazara ve ihracata dönük pazarlara Gebze’deki üretim merkezinde üretilen çözümleri tedarik eden, kaplama malzemeleri alanında hem yerli hem uluslararası çapta önemli bir oyuncudur. İhracat hacmi son yıllarda önemli ölçüde artmış, Gebze’deki üretiminin yaklaşık üçte birini ihraç ederek Türkiye’nin bu alanda en büyük ihracatçılarından biri olmuştur. 
Dow, Türkiye’de hızlı şehirleşme, sağlık ve çevreye yönelik yükselen ilgi, endüstriyel büyüme ve hızlı konut artışı gibi eğilimlere cevap vermek üzere ürün geliştirmeye odaklanmaktadır. Bu ürünler, kalite, çevre ve sürdürülebilirliğe yönelik artan taleple birleştiğinde momentum kazanmaktadır.
Bir süre öncesine kadar çoğu boyalar, uçucu organik bileşikler (VOC’ler) ihtiva eden solvent bazlıydı. Ancak bugün, dekoratif boya sektöründe su bazlı ürünler küresel talebin %80’ini oluşturuyor. Türk tüketiciler de giderek boyadan daha fazlasını talep ediyor; bu da inşaat boyaları üreticilerinin bu talebe karşı kullanımı daha kolay ve verimli olan, lekelere karşı dirençli, daha uzun ömürlü, daha az doğal kaynak kullanan ve hava kalitesini iyileştiren ürünlerle cevap vermelerini gerektiriyor. Fakat su bazlı formülasyonların büyük ilerlemeler kaydettiği tek alan inşaat boyaları değildir. Türkiye de dahil olmak üzere tüm dünyadaki devletler ve düzenleyiciler, artan hava kirliliği ve diğer sağlık sorunlarının (hem iç hem de dış mekân) yanı sıra, enerji tüketimi, solvent kullanımı ve uçucu organik bileşiklerin emisyonları gibi çevresel sorunları gidermek için standartlar oluşturmaya odaklanmaktadırlar. Bu da endüstriyel sektörde su bazlı boya teknolojilerinin daha yaygın olarak benimsenmesine ve ek faydalar sağlayabilen ‘daha akıllı’ kaplamaların geliştirilmesine öncülük etmektedir. Dow Kaplama Malzemeleri, bu değişimin en ön saflarında yer almakta olup, Türkiye’deki boya ve kaplama üreticilerinin iç ve dış mekanlarda daha sürdürülebilir, çevreye duyarlı çözümler tasarlamalarına yardımcı olmak için oluşturulan yüksek kaliteli saf akrilikler gibi teknolojiler ve yenilikler geliştirmektedir. Şirketimizin Türkiye kaplama pazarını daha ileriye taşımaya destek olacak en son gelişmelerini kısaca özetlemek isterim.

Reoloji Düzenleyicileri ile Sıcaklık Taleplerini Karşılayın

Reoloji düzenleyiciler, kaplama performansında önemli bir rol oynamaktadır ve Dow artık geniş bir sıcaklık aralığında tutarlı uygulama özellikleri sağlayan inşaat boyaları için yeni hidrofobik olarak değiştirilmiş etilen oksit üretan (HEUR) reoloji düzenleyici teknolojisini geliştirmiştir. Türkiye’de bu kadar geniş çeşitlilik gösteren iklim koşulları göz önüne alındığında, bu gelişme formülatörlere sunulan büyük bir destek niteliğindedir. Bir alkil karbon zinciri veya aromatik, hidrofobik gruplar içeren standart HEUR’lerle kalınlaştırılmış boyalar, sıcaklık arttıkça viskozitede azalarak zayıf akma direnci ve akış/düzeltme gibi kalitesiz uygulama özelliklerine yol açabilir. Dow’ın sunduğu yeni iyonik olmayan birleştirici koyulaştırıcılar, sıcaklık değişirken yeni bir reolojik tepki veren oligomerik hidrofobik bölümleri içerir: Hidrofobiklik, sıcaklık arttıkça değişir ve kalınlaşma gücü korunur. Yeni HEUR’ler yalnızca uygulama gereksinimlerine göre reoloji tepkisini değiştirecek şekilde tasarlanmakla kalmaz, sıcaklık yükseldiğinde bile tutarlı bir reoloji tepkisi ve uygulama özellikleri elde etmek için standart HEUR’lerle birlikte kalınlaştırıcılar olarak kullanılabilir. Formülatörler ve son kullanıcılar, son kullanımdaki iklim koşullarından bağımsız olarak optimize edilmiş performansın sağladığı bu avantajdan birçok açıdan yararlanabilmektedir. Bu teknoloji aynı zamanda profesyonel kullanıcılar için boyama mevsimini uzatmayı sağlar ve eğer olumsuz iklim koşullarında standart boyalar kullanıyorsanız, yeniden kaplama gereksinimlerini en aza indirmek için kullanılabilir.

Soluduğumuz Havanın İyileştirilmesi

Sağlık açısından yarar getirebilecek boyalar, Türkiye’nin gündeminde önemli yer tutan sağlıklı yaşam tarzı yaklaşımıyla kesinlikle örtüşmekte ve ilgi çekmektedir. Bunun bir örneği, Dow’ın iç mekân havasının kalitesini artırmaya yardımcı olmak için geliştirdiği FORMASHIELD ™ Formaldehit Absorpsiyon Teknolojisidir. Bina kaplamasının güçlendirilmesi, evlerde ısıtma ve soğutma maliyetlerini düşüren etkili bir uygulamadır. Ancak bu, genel ev eşyalarından kaynaklanan formaldehit emisyonlarının birikmesi de dahil olmak üzere iç hava kalitesinde istenmeyen sonuçlar doğurabilir. FORMASHIELD™ teknolojisi, bu teknolojiyle boyanmış duvarlarla temas eden formaldehitten karbon ve hidrojeni çıkararak su buharına dönüştürür ve iç mekân havasından uzaklaştırır. Formaldehit’in ayrıştırılmasının geri dönüşü yoktur ve kalıcıdır. Dow, yalnızca iç mekân havasını arıtmaya yardımcı olmakla kalmayan, aynı zamanda düşük koku, leke direnci, çatlak köprüleme ve kendi kendine dezenfeksiyon gibi ek avantajlar sağlayan işlevsel kaplamalar oluşturmak için bu teknolojiyi PRIMAL™ SF-230 gibi bağlayıcılar şeklinde kullanan üreticilerle birlikte çalışıyor.

Daha Uzun Süre Rengini Korumak

İnşaat boyaları yalnızca sağlık veya çevresel faydalar sunmakla kalmayıp, özellikle dış uygulamalarda daha yüksek dayanıklılık, kir tutma direnci ve rengini koruma gibi gelişmiş özellikler de barındırmaktadır. Dow, bu talebi formüle edilmiş seçeneklerle kir tutmama direncini artıran bağlayıcılar, opaklaştırıcı polimerler, reoloji düzenleyicileri, dispersanlar ve biyositlerden oluşan “DIRTSHIELD™ Teknoloji Portföyü” ile karşılıyor. Bunlar, film performansına katkıda bulunan ve kir tutmayı etkileyen kendiliğinden film oluşturan bağlayıcıları; alt tabakaların pürüzlülüğünü maskeleyebilen kalınlaştırıcıları; kir tutmasını asgariye indirmek için tasarlanmış kilit hammaddelerin dağılımını destekleyen katkıları ve genel dayanıklılığı pekiştiren, içsel su direncine sahip koyulaştırıcıları içerir. Ek olarak, en yeni nesil PRIMAL™ TX-100 bağlayıcı olağanüstü su beyazlatma direnci sunar ve taş boyası veya duvar kaplamaları olarak formüle edilebilir. Birinci sınıf dış duvar kaplamaları için sunulan bu saf akrilik emülsiyon, uzun süreli renk tutmanın yanı sıra alkali dayanıklılık, olağanüstü mekanik stabilite ve yapışma dayanımı sunar.

Binalara Daha Uzun Bir Ömür Sağlamak

Çevreye duyarlı endüstriyel kaplamalar, çevresel hedeflere ulaşma talebinin (özellikle düşük VOC çıktılarının) su bazlı veya yüksek katı sistemler ile desteklenebileceği Türkiye’de artarak ilgi görmektedir. Aynı zamanda, ekonomik büyümenin doğurduğu artan altyapı talebi, beraberinde daha uzun ömürlü, daha kaliteli inşaat için artan ihtiyaçlarla beraber dayanıklılığı arttırılmış ve daha iyi korozyon direncine sahip kaplama talepleri yaratmaktadır. Dow’dan çığır açan önemli bir gelişme, çelik takviyeli betonu bozulmadan korumak için tasarlanmış yeni bir dış kaplamanın temeli olan PRIMAL™ WDV 2001GS Bağlayıcı’dır. Ürün, karbondioksitin çatlaklara girişini azaltmak ve düşük gerilme mukavemetine sahip olan kırılgan betonun ayrışmasını önlemek için tasarlanmıştır. Bu ürün halihazırda Türkiye’de satışa sunulmuş bulunmaktadır. Bu ürün, çimentoların karbonize olması ve çeliğin korozyonlaşma hızını azaltarak yapıların ömrünü uzatmaktadır. Nano silika ile zenginleştirilen kaplama, son derece esnek ve elastik olup aynı zamanda mikro çatlakların ilk oluşumunu durdurmaya yardımcı olur. Özünde Dow bağlayıcıları bulunan ürün, köprüler, metrolar ve yüksek binalar gibi büyük yapılar için tasarlanan yeni üründür. Sadece binalar için daha uzun bir ömrü desteklemekle kalmayıp, beton yapıların hava koşullarından ötürü sürekli maruz kaldığı yaşlandırıcı etkilerden korunmasına da yardımcı olabilir.

Gelişen Yol Boyaları

Türkiye, solventin yol çizgi boyalarından kaldırılması konusunda önde gelen uygulayıcılardan birisidir ve trafik kazaları nedeniyle her yıl binlerce kişinin hayatını kaybettiği bir ülkede, gece görünürlüğü yüksek yol çizgilerinin güvenliği artırmada hayati bir rolü vardır. Dow, 2014’ten bu yana su bazlı yol işaretlerine geçişi desteklemek amacıyla Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın bir alt birimi olan Karayolları Genel Müdürlüğü ile birlikte çalışıyor ve bu çalışma, Türkiye’yi İskandinavya’dan sonra solvent bazlı yol boyalarının kullanımını kaldırmayı hedefleyen öncü ülkelerden biri yapmıştır. Dow’ın sunduğu FASTRACK™ Bağlayıcı Teknolojisi, düşük VOC’li, çevre ve uygulayıcılar için solvent bazlı alternatiflerden daha iyi olan ve aynı zamanda gece görüşü için mükemmel cam kürecik tutuşu sunan su bazlı yol işaretleme sistemlerinin üretimine olanak sağlar. Mükemmel ürün dozu ve dayanıklılık dengesine sahip FASTRACK™ Bağlayıcılar, ince tabakalı, solvent içermeyen, mükemmel dayanıklılıkla birlikte minimum TiO2 kullanımına neden olan ve gerekli görünürlük taleplerini karşılamak için cam kürecik tutuşu gereksinimlerini sağlayan bir çözüm sunar. Geleneksel trafik boyasına göre 8 ila 10 kat daha az solvent içeren formülasyonlarla, FASTRACK™ bağlayıcı bazlı boyaların karbon ayak izi, solvent bazlı akrilikler, termoplastikler ve soğuk plastik gibi diğer yol işaretleme teknolojilerinden %60 daha düşüktür ve bu Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi Çalışmaları’nda kanıtlanmıştır. FASTRACK ™ bağlayıcı bazlı boyalar aynı zamanda VOC emisyonlarını %80’e kadar azaltma potansiyeli sunmaktadır. Diğer bir örnek ise, araçlardaki titreşimi ve gürültüyü azaltma konusunda inanılmaz derecede çok yönlü ve çevreye duyarlı bir yöntem olan sıvı uygulamalı ses sönümlemedir (LASD). ACOUSTICRYL™ specialty su bazlı akrilik bağlayıcılar, bitümlü pedler, viskoelastik malzemeler ve poliüretan köpükler gibi geleneksel yöntemlere kıyasla önemli avantajlar sunmak için Dow tarafından geliştirilmiştir. İçerisinde yüksek enerji emilimi sunan akrilik kimyası ile düşük kokulu, çözücü içermeyen ACOUSTICRYL™ reçineler, geliştirilmiş ses sönümleme performansını alternatiflere göre %35 daha düşük ağırlıkta sunarak araçlarda kullanıldığında düşük yakıt tüketiminin elde edilmesini sağlar.

Zorlu Ortamlar için Güçlü Performanslar

Geleneksel metal kaplamalarda, solvent bazlı ve alkid kaplamalar VOC emisyonlarının ana kaynağıdır; yani, yük konteyneri boyaları gibi uygulamaların büyük çevresel etkileri olabilir. Her ne kadar formülasyon gereklilikleri solvent bazlı olanlardan farklı olsa da su bazlı alternatifler kuru filmlerle eşit performans elde edebilir ve bazı varsayımların aksine çabuk kurur ve verimlilik tasarrufu sağlar. Örneğin, Dow’ın AVANSE™ teknolojisine dayanan MAINCOTE™ akrilik reçineler, solvent bazlı alkidlere ve iki bileşenli kaplamaya karşı su bazlı bir alternatif sunar ve korozyona dayanıklı astarlar, yüksek dayanıklılıkta son katlar ve yüksek parlaklıkta, direkt olarak metale uygulanabilir, mükemmel UV dayanıklılığı taşıyan ve düşük VOC formatında korozyon direnci sağlarlar.

Ahşabın İçte ve Dışta Kalıcı Güzelliği

Kaplamaların estetik olmaları ve dayanıklılık göstermeleri gerekir. Yeni boyalı bir görünüm ve yüzey dayanıklılığının yanı sıra, zemin kaplaması ve çit kaplama gibi görevler için özel olarak tasarlanmış reoloji düzenleyicileriyle birlikte çalışan bir bağlayıcı portföyüyle Dow, harici ahşap ve kompozit boya formül bilimcilerine tek noktada hizmet sağlayan bir hammadde paleti sunar. Bu yelpazede, kompozit zeminlerde kontrollü erozyondan üstün kir alma direncine kadar her şeyi sunmak için tasarlanmış saf akrilik PRIMAL™ bağlayıcılar bulunur. Ayrıca, iç ve dış mekân ahşabı için parlak kaplama boyalarında son zamanlarda önemli gelişmeler olmuştur. Türkiye’de Dow tarafından üretilen PRIMAL™ HG-415 bağlayıcı, iyi uygulanabilirlik, akış, tesviye ve iyileştirilmiş açık süre ile parlak boyalar için APEO içermeyen akrilik bir bağlayıcıdır. Bu teknoloji, geleneksel polimerlere kıyasla gelişmiş film performansı sunmak için ortam sıcaklığı çapraz bağlaması kullanır. PRIMAL™ HG-415 ile formüle edilmiş parlak boyalar, lateks partiküllerinin birleştirilmesi sırasında ve sonrasında oksidatif olarak kürlenir; bu da iyileştirilmiş tokluk ve direnç özelliklerine sahip bir film oluşturmak üzere bağlayıcının kürleme işlemi sırasında gerçekten iyileştirilmiş iyi erken film özellikleri geliştirmesini sağlar. Türkiye, uluslararası pazarlarda kalite ve performans taleplerini karşılaması gereken boya ve kaplama üreticilerinden çok şey talep ediyor. Dow, değer zincirlerinin uzun vadeli sürdürülebilirliğinin artırılması ve boya ve kaplama tasarımcılarına rekabet avantajı sağlamasına yardımcı olmak üzere tasarlanmış bir teknoloji setinin gücüyle sunduğu inovatif hammaddelerle, müşterilerinin sadece bugün değil, gelecekte bu talebi karşılamalarını mümkün kılmak üzere çalışmaktadır. Cemal Drahor Cemal Drahor Rohm&Haas JV Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Kuzey/Batı Afrika, Türkiye, Polonya, Macaristan Bölge Satış Lideri Dow Kaplama Malzemeleri    

Yazıyı Paylaş