Çukurova Mühendislik‘in Genel Müdürü Sertaç Çoğal ile Söyleşi

Çukurova Mühendislik‘in Genel Müdürü Sertaç Çoğal ile Söyleşi
  • 03.10.2019

Çukurova Mühendislik‘in Genel Müdürü Sayın Sertaç Çoğal ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Çoğal, firmalarının kuruluş öyküsünü ve yeni projelerini bizlerle paylaştı.

Okurlarımıza kısaca kendinizden, eğitim durumunuzdan ve sektördeki profesyonel özgeçmişinizden bahsedebilir misiniz?

1978 yılında İstanbul’da doğdum. 1997 yılında İstanbul Ticaret Odası Anadolu Teknik Lisesi Elektrik Bölümü’nü okuduktan sonra 2001 yılında Kocaeli Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldum. 2007 yılına kadar ağır sanayiye hizmet veren bir endüstriyel otomasyon firmasında proje mühendisi olarak çalıştım. 2007’den bugüne kadar aile firmamız olan Çukurova Mühendislik’te ikinci nesil yönetici olarak profesyonel iş hayatıma devam etmekteyim.

Sertaç Çoğal

Çukurova Mühendislik’in kuruluşundan bugüne gelişim sürecinizden bahsedebilir misiniz?

Kurucumuz Ali Can Çoğal 1978‘de İstanbul Devlet Mimarlık Akademisi Galatasaray Mühendislik Yüksek Okulu Makine Mühendisliği Bölümü’nden mezun olmuş ve sonrasında altı sene çeşitli fabrikalarda üretim mühendisi ve üretim müdürü gibi görevlerde çalışmış, 1984 yılına gelindiğinde ise kendi firmasını kurmuş ve Çukurova Mühendislik’in temellerini atmıştır. Şirketimiz 1999 yılına kadar şahıs firması olarak faaliyet gösterdi, bu tarihten sonra ise limitet şirket olarak ticari hayatına devam etti. 2007 yılına kadar şirketimizi tek başına yöneten Ali Can Çoğal, bu tarihte beni ve kız kardeşim Burcu Aybi’yi şirketimize dâhil etti. Kurucumuz Ali Can Çoğal, 2015 yılında şirket yönetimini, biz ikinci nesil yöneticilere bırakma kararı alana kadar çeşitli pozisyonlarda görev aldık. 2007 yılından itibaren şirketimiz adeta iç içe iki firma gibi yapılandı ve mevcut olan mekanik departmanın yanına güçlü bir otomasyon departmanı kuruldu. Bu yeni departmanımız ile birlikte müşterilerimize, yatırımlarını mekanik ve otomasyon anlamında tek elden kontrol edebilecekleri bir konfor alanı sunduk. Firmamız şu anda 20 mühendis ve 30’a yakın mavi yakalı ile yaklaşık 60 kişilik çekirdek kadroya sahiptir. Firmamız bu kadrosu ile öncelikli olarak kimya, demir çelik ve enerji sektörlerine, endüstriyel tip sanayi fırınları, mekanik taahhüt ve endüstriyel otomasyon konularında yurt içi ve yurt dışı birçok sanayi kuruluşuna hizmet vermektedir. Faaliyetlerimiz ekipman temininden fabrika kurulumuna kadar geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır. Firmamız kimya sektöründe 2015 yılından itibaren tesis modernizasyonlarından, inşaat hariç anahtar teslim (EPC) kimya tesisi kurulmasına kadar çok sayıda projeye imza attı. [gallery size="medium" ids="eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvd3d3LnR1cmtjaGVtLm5ldFwvd3AtY29udGVudFwvdXBsb2Fkc1wvMjAxOVwvMTBcL2MyXy5qcGciLCJ0aXRsZSI6ImMyXyIsImNhcHRpb24iOiIiLCJhbHQiOiIiLCJkZXNjcmlwdGlvbiI6IiJ9,eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvd3d3LnR1cmtjaGVtLm5ldFwvd3AtY29udGVudFwvdXBsb2Fkc1wvMjAxOVwvMTBcL2MzXy5qcGciLCJ0aXRsZSI6ImMzXyIsImNhcHRpb24iOiIiLCJhbHQiOiIiLCJkZXNjcmlwdGlvbiI6IiJ9,eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvd3d3LnR1cmtjaGVtLm5ldFwvd3AtY29udGVudFwvdXBsb2Fkc1wvMjAxOVwvMTBcL2M0Xy5qcGciLCJ0aXRsZSI6ImM0XyIsImNhcHRpb24iOiIiLCJhbHQiOiIiLCJkZXNjcmlwdGlvbiI6IiJ9"]

Firmamız şu an için Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Çin, Irak, Bulgaristan, Romanya, Cezayir, Meksika gibi ülkelere satış gerçekleştirmiş bulunmakla birlikte yeni pazarlara açılma arayışlarımız devam etmektedir.

 

Çukurova Mühendislik‘in sizce öne çıkan özellikleri nelerdir?

Firmamızın başlıca öne çıkan özelliği mekanik ve otomasyon konularını kendi bünyesinde barındırması gerek projelendirmeyi gerekse mevcut projeye göre imalatı büyük bir titizlikle yapması ve bu süreçte müşterilerimizin yaşadığı birtakım sıkıntıları onların üzerinden alarak işlerin eksiksiz ve hatasız yürütülmesini sağlayan bir işletme olmasıdır. Bu özelliğimiz müşterilerimizin yatırımlarında iki firma ile çalışma zorluğunu ortadan kaldırmakta; onlara zaman ve konfor sağlamaktadır.

Çukurova Mühendislik‘in otomasyon gücünden biraz bahseder misiniz?

Firmamızın otomasyon departmanı benim 2007’de katılımım ile kurulmuş ve 12 yıldır fabrika otomasyonunda hizmet vermektedir. Donanım olarak Siemens marka S7-300, S7-400, S1200, S7-1500 serisi PLC’ler ve yazılım olarak Simatic Manager, TIA Portal, WinCC gibi programları kullanmaktadır. Yüksek kapasiteli projelere hizmet verebilen firmamızın 3.500 I/O kapasiteli iş bitirme belgeleri bulunmaktadır. [gallery columns="2" size="medium" ids="eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvd3d3LnR1cmtjaGVtLm5ldFwvd3AtY29udGVudFwvdXBsb2Fkc1wvMjAxOVwvMTBcL2M1Xy5qcGciLCJ0aXRsZSI6ImM1XyIsImNhcHRpb24iOiIiLCJhbHQiOiIiLCJkZXNjcmlwdGlvbiI6IiJ9,eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvd3d3LnR1cmtjaGVtLm5ldFwvd3AtY29udGVudFwvdXBsb2Fkc1wvMjAxOVwvMTBcL2M2LmpwZyIsInRpdGxlIjoiYzYiLCJjYXB0aW9uIjoiIiwiYWx0IjoiIiwiZGVzY3JpcHRpb24iOiIifQ=="]  

Poliüretan sektörüne sunduğunuz mühendislik hizmetleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Kısaca ifade etmek gerekir ise biz müşterilerimize çözüm sunuyoruz. Başlıca çözümlerimiz; proses ekipmanekipmanları: P&ID tasarımı, reaktör sistemi tasarımı ve imalatı, blender sistemi tasarımı ve imalatı, premix tankı tasarımı ve imalatı, masterbatch sistemi tasarımı ve imalatı, pilot reaktör sistemi tasarımı ve imalatı, depolama tankı tasarımı ve imalatı, duvar mikseri tasarımı ve imalatı, IBC ve varil dolum ve boşaltım sistemleri imalatı, endüstriyel borulama (proses akışkanları, buhar, kızgın yağ, soğuk&sıcak su, azot vb.). Endüstriyel Otomasyon: Reaktör ve blender sistem otomasyonu, PLC, HMI ve SCADA sistem kurulumu, fabrika otomasyonu, tartım ve dolum otomasyonu, raporlama yazılımlarıdır.

Satış faaliyetlerinizden bahseder misiniz? Ağırlıklı olarak hangi bölgelere satış gerçekleştiriyorsunuz?

Firmamız uzun yıllar boyunca satış ve pazarlama çalışması yapmamış, çoğunlukla mevcut müşterilerimizin tavsiyesi üzerine yeni müşteriler ile tanışma fırsatı yakalamıştır. 2018 yılında firmamız satış faaliyetlerine başlama kararı almış ve iş geliştirme grubu oluşturulması ile birlikte aktif satış ve pazarlama faaliyetlerine başlamıştır. Daha çok müşterilerle doğrudan iletişim esasına dayalı ziyaretler ile sürdürdüğümüz satış çalışmalarımız 2020 senesinden itibaren fuar katılımları ve dergi ilanları ile daha da genişleyecektir Firmamız şu an için Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Çin, Irak, Bulgaristan, Romanya, Cezayir, Meksika gibi ülkelere satış gerçekleştirmiş bulunmakla birlikte yeni pazarlara açılma arayışlarımız devam etmektedir. [gallery columns="2" size="medium" ids="eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvd3d3LnR1cmtjaGVtLm5ldFwvd3AtY29udGVudFwvdXBsb2Fkc1wvMjAxOVwvMTBcL2M3Xy5qcGciLCJ0aXRsZSI6ImM3XyIsImNhcHRpb24iOiIiLCJhbHQiOiIiLCJkZXNjcmlwdGlvbiI6IiJ9,eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvd3d3LnR1cmtjaGVtLm5ldFwvd3AtY29udGVudFwvdXBsb2Fkc1wvMjAxOVwvMTBcL2M4Xy5qcGciLCJ0aXRsZSI6ImM4XyIsImNhcHRpb24iOiIiLCJhbHQiOiIiLCJkZXNjcmlwdGlvbiI6IiJ9"] Son dönemde sektöre sunduğunuz fark yaratan, inovatif bir poliüretan makine üretiminiz oldu mu? Firmamız gerek otomasyon gerekse mekanik konularda müşteri ihtiyaçlarını karşılayabilmek için yapılanmış olması sebebi ile birçok inovatif çözüme imza atmıştır. Tam otomatik reaktör ve blender tasarımlarımız ile müşterilerimizin üretim prosedürlerini uygun mekanik donanımlar ve otomasyon sistemleri ile birleştirip insan kaynaklı hataları en az seviyeye indirebilmektedir. Bunlara ilaveten otomasyon yazılımımız iş emirlerini ve reçetelerini SAP sisteminden alınmasına olanak vermekte ve üretim raporunu oluşturarak kayıt etmektedir. Talep edildiğinde kayıtlı olan bilgiler SAP sistemine veya başka bir üst seviye yazılıma gönderilebilmekte böylece takip edilebilirlik ve sürdürülebilirlik sağlanmaktadır.

Sektöre yenilik getirecek makinalar tasarlarken kullandığınız teknolojiler nelerdir?

Firmamız mekanik tasarımlarını 3D olarak yapmakta üretim öncesi müşteri onayı alarak hem müşteri memnuniyetini üst seviyede tutmakta hem de imalat hatalarınıen az seviyeye indirgemektedir. Firmamız tasarımlar için 4 adet SolidWorks, 1 adet Autocad Mechanical Dekstop programını kullanmaktadır.
Firmamız mekanik tasarımlarını 3D olarak yapmakta üretim öncesi müşteri onayı alarak hem müşteri memnuniyetini üst seviyede tutmakta hem de imalat hatalarını en az seviyeye indirgemektedir.
2020 yılında firmamıza sistem tasarımlarımızı daha hızlı ve hatasız yapabilmek için Autocad Plant ve Solid Plant tasarım programlarından birini katarak daha güçlü bir seviyeye ulaşmayı planlamaktadır.

Günümüzde tüm sektörler Dijital Dönüşüm’e ayak uyduruyor. Poliüretan sektörünün bu dönüşümü ne ölçüde gerçekleştirdiğini düşünüyorsunuz?

Bu dönüşümü sadece poliüretan sektörü olarak değil genel olarak cevaplamak isterim. Bizce sektördeki büyük kapasiteli imalatçılar bu dönüşüme çoktan başladı; hatta tamamladılar ve sürekli sistemlerini geliştirmekteler. Küçük kapasiteli imalatçılar ise daha çok manuel imalat yapmakta, bu da üretim kalitesinin takibini ve aynı kalitede imalat yapılmasını zorlaştırmaktadır. Bu sebeple büyüklüğü ne olursa olsun tüm sektör üyelerinin bütçelerinin elverdiğince otomatik kontrol edilen sistemleri kullanmaları gerektiğini düşünmekteyiz. Bu yönde firmamız büyük veya küçük kapasiteli imalatçıları birbirinden ayrıt etmeden talep edilen veya ihtiyaç duyulan otomasyon sistemlerini en uygun maliyetle tasarlamakta, dijital dönüşüm konusunda tesislerini modernize etmek isteyen tüm sektör üyelerinin yanında yer almaktadır.  

Yazıyı Paylaş