Cosmer Kimya Genel Müdürü Abdullah Kamil Kural ile Söyleşi

Cosmer Kimya Genel Müdürü Abdullah Kamil Kural ile Söyleşi
  • 17.08.2020
Cosmer Kimya’nın Genel Müdürü Sayın Abdullah Kamil Kural ile firmanın faaliyet alanlarına, Ar-Ge çalışmalarına ve ürün çeşitlerine değindiğimiz röportajı sizler için gerçekleştirdik.Abdullah Kamil Kural

Okurlarımıza kendinizden ve profesyonel geçmişinizden bahseder misiniz?

1980 Istanbul doğumluyum, 3 çocuk babasıyım. Lise yıllarıma dayanan kimyaya olan özel ilgimin neticesi olarak 1998 yılında Abant İzzet Baysal Üniversitesi İngilizce Kimya Bölümüne başladım. Üniversite öğrencilik yıllarımda evlendim ve eş zamanlı olarak ticarete başladım. Dolayısı ile iş hayatım üniversite yıllarımda başlamış oldu. Başarıyı getiren en büyük unsurlardan olan insanın yaptığı işi sevmesi esası ile mezuniyetimden sonra yol haritamı sahip olduğum yabancı dil, ticari donanım ve kimya bilgisi gibi yetilerin hepsini kullanabileceğim kimyasal hammadde satışı sektöründe profesyonel hayatıma başlama kararı aldım. Hammadde sektörünün önde gelen firmalarında çeşitli pozisyonlarında çalıştım. Yaklaşık 16 senedir hammadde sektörünün içerisindeyim. Son 8 yıldır Cosmer Kimyada Genel Müdür olarak görev yapmaktayım.

Cosmer Kimya hakkında bilgi verebilir misiniz? Hem global hem de Türkiye genelinde hangi faaliyetleri sürdürmektesiniz?

Türk Kimya Sanayisi’nin gelişim sürecinin başlarında, 1977 yılında kurucumuz Gültekin Okay Salgar önderliğinde faaliyete başlayan ve Türk Kimya sektörünün gelişimi için büyük katkı sağlayan ender firmalardan olan ve hızlıca kurumsal yönetim biçimini benimseyen Mercan Kimya Grup şirketlerinden biri olarak Cosmer Kimya; deterjan, kozmetik ve endüstriyel kimyasallar alanında hammadde tedarikçisi olarak 2012 yılında faaliyetine başlamıştır. Cosmer Kimya, kendisi gibi genç ve dinamik profesyonel ekibiyle, geleneğimizde var olan misyonumuz gereği, Türk Kimya sektörüne katkı sağlama odağı ve motivasyonu ile kozmetik, deterjan ve endüstriyel kimyasallar başta olmak üzere, hammadde tedarikçisi olarak dünyadaki global partnerlerimizin de katkısıyla sektöre hizmet vermektedir. Hammadde tedariğinin yanı sıra, müşterilerimize, gelişmiş Ar-Ge laboratuvarımız ve alanlarında deneyimli uzman kadrosuyla inovasyon çalışmaları, yenilikçi ürün analizleri, CTI denemeleri, stabilite test aşamaları, formül maliyet düşürme çalışmaları vb. birçok alanda hizmet verdiği gibi Ar-Ge nin ikinci ayağı olan üretim proses diyagramlarını oluşturarak akabinde müşterilerin ilk deneme üretimlerine eşlik ederek tam destek sağlamaktadır.

Ürün çeşitleriniz nelerdir? Yurt içi ve yurt dışı satış hacminizi hangi kriterlere göre belirlemektesiniz?

Portföyümüzün büyük bir kısmını endüstriyel, kozmetik, ilaç, esans ve deterjan kimyasallarının yanı sıra özel parfüm şişeleri, triger, pompa gibi sektörün ihtiyacı olan ambalaj malzemeleri oluşturmaktadır. Bunların dışında kalan gıda, havuz kimyasalları, yapı kimyasalları, tekstil, tarım ve hayvancılık gibi alanlarda da faaliyet göstermekte olup, bu alanlarda da hızlıca gelişmekteyiz. Ülkemize kazandırabileceğimiz her bir sent, döviz girdisinin önemli olduğunun bilinciyle ihracata önem vermekteyiz. Bu bağlamda yurt dışı pazarlarda varlığımız hızlıca büyümekte olup, yurt içindeki hizmet verdiğimiz müşterilerimizin de doğru kimyasallar ve doğru ürüne ulaşması, yeniliklerden hızlıca haberdar olması, böylece sektörün yurt dışında da bilinirliği olan marka değerleri üretmesi için çaba sarf etmekteyiz.

Uygulama laboratuvarında meydana gelen çalışmalarınızdan bahseder misiniz? Uygulama laboratuvarı Cosmer Kimya için neden önemlidir?

Kimyasal hammadde işinin çok özel bir iş olduğu ve çok özenle yapılması gerektiği kaantindeyiz. Zira kimyasal ticareti diğer pek çok sektör de olduğu üzere tekdüze ürün gamından oluşmayıp, arkasında ciddi bir bilimsel yaklaşım, inovasyon ve Ar-Ge takibi gerektiren çok özel emtaların satışının yapıldığı bir iş alanıdır. Böyle bir işin üzerine bina edilebileceği alt yapının çok sağlam temeller üzerine oturması gerekmektedir. Biz bu temeli çok özenle organize edilmiş Ar-Ge, kalite kontrol, satış pazarlama organizasyonu, lojistik depolama faaliyetleri, muhasebe-finans, ithalat ve ihracat organizasyonu olarak profesyonel kadrolarla kurgulamış bulunmaktayız. İşimizin temelinde Ar-Ge çok önem arz etmektedir, çünkü sattığımız malzeme kimyasal. Herkesin anlayabileceği, tetkik edebileceği, kalitesini ölçebileceği ürünler değil. Biz müşterilerimize emin olduğumuz, onların üretiminde sıkıntı yaratmayacak, onlara artı değer kazandıracak hammaddeleri sağlamayı kendimize misyon edinmiş bir firmayız. Hal böyle olunca Ar-Ge’ye verdiğimiz önemi diğer departmanların üzerine inşa edecek bir temel hükümde görüyoruz. Bu işin temeline teknik yaklaşımı, kalite kontrolü, doğru hammaddeleri seçip, doğru formülasyonlar oluşturmayı koyuyoruz.

Kozmetik ve kişisel bakım sektörünü ilerleyen yıllarda nasıl bir gelecek bekliyor? Cosmer Kimya olarak bu yenilikleri takip etmek ve uygulamak adına almış olduğunuz aksiyonlardan bahsedebilir misiniz?

Kozmetik her yıl katlanarak büyüyen, inovasyonun sürekli olduğu önü açık sektörlerden bir tanesidir. Ürün çeşitliği olarak ilerleyen yıllarda doğal, vegan, helal, ekosert sertifikalı ürünler ve dermokozmetiğe yönelimin artacağını beklemekte olup, bizde müşterilerimize bu tip ürünler yapabilmeleri için gerekli hammadde tedariğine odaklanmış durumdayız. Doğru ürünü üretmek doğru pazarlara ulaşabilmeyi getirmeyebilir, öte yandan dünya ticareti dijitalleşen bir platforma evrimleştiğinden dolayı kozmetik üreticilerinin ürünlerini tüketicilerin kolay ulaşabileceği platformlara taşımaları gerektiği kanaatindeyim. Her sektörde dijitalleşme sürecini tamamlayamayan firmaların gelecekte kendilerine pazarda yer bulamayacaklarını düşünüyorum.

Gerçekleştirmiş olduğunuz sosyal sorumluk projelerinden bahseder misiniz?

Meslek Liselerinin Kimya Bölümlerinde yürütülen eğitim ve üretim süreçlerine çok ciddi Ar-Ge desteği vermekteyiz. Bu proje kapsamında bir Ar-Ge hizmet bedeli almadan, okullarımıza hem eğitimler vermekte hem de formül çalışmaları yapmaktayız. Bu bağlamda belli başlı okullarla eğitim ve öğretim protokollerimiz bulunmaktadır. Burada bilinçli, nispeten sektöre hazırlanmış, ara eleman ve kimyacı yetiştirmeleri için okullarımıza katkı sağlamayı amaçlamaktayız.

Covid-19 sürecinin kozmetik ve kişisel bakım sürecine yansımalarını değerlendirebilir misiniz? Firmanız bu süreçte ne gibi faaliyetler gerçekleştirdi?

Covid-19 bizim neslimizin gördüğü en büyük felaketlerden birisidir. Bu sürecin bütün bilim adamlarının yoğun çalışmasıyla hızlıca atlatılmasını temenni ediyorum. Bu tip global felaketlerde sağlık, gıda, hijyen ve temizlik tüketimlerinin hızlandığı, buralarda oluşan tedarik zinciri kırılmalarının topluma tedirgin ve zor günler yaşatabileceğini gözlemledik. Covid-19 salgını özelinde biz de insanımıza hijyen ve temizlik malzemelerinin ulaşımında bir aksaklık olmaması için gereken hammadde temini noktasında kapasitemizi ve hareket kabiliyetimizi artırarak, bir kesintiye uğramaması için büyük çaba sarf ettik. Cosmer Kimya olarak biz de bu süreç için gereken aksiyonları almakta olup, yenilikçi yaklaşımlarla dijitalleşme sürecine ayak uydurmaktayız. Bu bağlamda sosyal medya platformlarını etkin kullanıp, online eğitim ve bilgilendirme seminerleri düzenlemekteyiz. Cosmer  

Yazıyı Paylaş