Chemours Türkiye İş Geliştirme ve Ülke Müdürü Özlem Karakaş ile Sohbet

Chemours Türkiye İş Geliştirme ve Ülke Müdürü Özlem Karakaş ile Sohbet
  • 08.01.2018
Chemours Türkiye İş Geliştirme ve Ülke Müdürü Sayın Özlem Karakaş ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Özlem Karakaş, Chemours’un gelişim ve Türkiye pazarına giriş sürecini, sektöre sundukları ürün ve hizmetleri anlatarak boya söktörüne yönelik görüşlerini de bizimle paylaştı.

Okuyucularımıza kısaca kendinizden, eğitim durumunuzdan ve profesyonel özgeçmişinizden bahsedebilir misiniz?

Lise öğrenimimi Beşiktaş Kız Lisesinde tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünü kazandım. Kaydımı 1 yıl süreyle dondurup, İngilizcemi geliştirmek üzere Amerika’ya gittim. İstanbul Üniversitesi Kimya Mühendisliği Fakültesi’ni bitirdikten sonra 1993 yılında Herberts Otomotiv ve Sanayi Boyaları firmasının Türkiye tesisinde işe başladım. Herberts Alman firmasıydı ve benim için Alman disiplinini tanımak ve bu kültürle yetişmek açısından güzel bir tecrübe oldu.

Chemours’un kuruluşundan bugüne gelişim sürecinizden ve Türkiye yapılanmasından bahsedebilir misiniz?

DuPont 1998 yılında Herberts’i satın aldı. Herberts Otomotov boyaları konusunda çok güçlü bir firmaydı böylece DuPont dünyanın otomotiv sektöründe 1 numaralı boya üreticisi oldu. DuPont Sanayi Boyaları bölümünde 13 yıl çalıştım. Bu bölüm Metal Ambalaj Boyaları, Toz Boya, Kataforez, Ticari araç Boyalarından oluşmaktaydı. Bu bölümde önce Satış Müdürü daha sonrasında da Ülke Müdürü olarak görev aldım. Boya sektöründe geçirdiğim yaklaşık 17 yıl sonrasında Du- Pont Titanyum teknolojileri departmanında Satış Müdürlüğü pozisyonu açılınca her zaman ilgi duyduğum ve boya ile doğrudan ilgili olduğu için bu pozisyona baş vurdum ve seçildim. Chemours bünyesinde Titanyum Teknolojileri, Fluoroproducts ve Chemical Solutions bölümleri bulunmaktadır. Chemours’un DuPont bünyesinden ayrılmasını takiben aynı ekip, Chemours organizasyonunda görev yapmaya başladı. Tamamen aynı üretim tesisleri, aynı ekip ve aynı ürünlerle çalışmalarımıza devam ettik. Chemours Amerikan firması olup merkezi Wilmington’dadır. Titanyum teknolojileri olarak Amerika’da iki, Meksika’da bir ve Taiwan’da bir tane olmak üzere toplamda 4 tane üretim tesisimiz bulunmaktadır. Chemours Türkiye’de ben İş Geliştirme ve Ülke Müdürü olarak görev almaktayım. Fluorochemicals ve Chemical Solutions departmanının başında da Ali Muhtar bulunmaktadır. Titanyum Teknolojilerinde Türkiye distribütörümüz Bayegan firması olup, güçlü satış ekibiyle Chemours’u ve ürünlerini en iyi şekilde temsil edip, desteklemektedir.
Chemours’un ürün ve ürün grupları nelerdir? Hangi sektörlere hitap etmektesiniz? Boya sektörüne  hitap eden ürünleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?
Sattığımız ürün olan Titanyum Dioksit ( TiO2 ) boya, plastik, kağıt ve laminasyon sektörlerinde geniş ölçüde kullanılan bir hammaddedir. Lokal üretici olmaması sebebiyle özellikle Uluslararası büyük firmaların oyuncu olduğu çok değerli bir hammaddeden bahsediyoruz. 1 Temmuz 2015 tarihinde DuPont, bünyesinde bulunan 13 iş biriminden 2 tanesini bünyesinden ayırdı ve Chemours adıyla New York borsasında aktif yeni bir firma oluştu. Chemours 200 yıllık geçmişe sahip DuPont’un güçlü kimya tecrübesinden yaratılmış yeni bir şirkettir. Chemours ürünleri içerinde çok büyük paya sahip olan Titanyum Dioksit boya üretiminin olmazsa olmaz hammaddesidir. Kısaca etrafımızda gördüğümüz beyaz olan herşeyin içinde Titanyum dioksit bulunmaktadır. Marka adı olarak Ti-Pure un sektörde bilinirliğini her geçen gün arttırdık. Titanyum dioksit ürünü %60- 65 oranında İnşaat ve Sanayi Boyaları üretiminde kullanılmaktadır.

Firmanızın vizyon, misyon ve kalite politikası hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Chemours vizyon olarak yüksek kalitedeki ürünlerin insan hayatını kolaylaştırıp, yardımcı olabileceğine inanmaktadır. Chemours kimyayı insan yaşantısını kolaylaştırmak için kullanmaktadır. Müşterilerimizle birlikte çalışarak daha serin arabalar, sıcak evler, daha taze gıdalar ve daha etkili renkleri hayatlarına katıyoruz. Chemours için etik değerler ve güvenlik herşeyden önce gelmektedir.

2017 yılı nasıl geçti? 2018 yılı için beklentilerinizi, orta vadeli hedeflerinizi ve projelerinizi özetleyebilir misiniz?

Chemours Titanyum Teknolojilerinde Meksika – Altamira tesisinde ikinci bir hattı Mayıs 2016 itibarıyla devreye alarak kapasitesini arttırdı. Yeni hattımız üretimde daha esneklik sunarak müşterilerimizi memnun etmek üzerine oluşturuldu. Bu şekilde Chemours’un TiO2 üretim kapasitesi 1,25 milyon tona ulaştı ve bugün üretim kapasitesi olarak dünya lideriyiz. Dünyada TiO2 talebi tamamen global büyüme oranları ile doğru orantılıdır. Bu sebeple her geçen yıl dünyada TiO2 ihtiyacı artmaktadır. Her ne kadar TiO2 ticari bir ürün olarak görülse de kattığı değer ile daha fazlasını hayatımıza getirdiğini kabul etmemiz gerekir. Chemours farklı teknolojilere uygun, özel tasarlanmış ürünleri ile müşterilerine artı değer katmayı hedeflemektedir. Müşterilerimizi her zaman iş ortağı olarak görüp, onlara Belçika’da bulunan teknik ekibimizle satış sonrası desteğimizi tüm gerekleriyle yerine getirmekteyiz. Chemours kurulduktan 2 yıl sonra 2017 yılında 7000’den fazla çalışanıyla dünyanın en başarılı ilk 500 şirketi içerisinde yer aldı. Opteon Chemours’un yeni ürünü olup, ileri ve gelişmiş teknolojisi ile çok büyük başarılara imza atabileceğine inanıyoruz. 2017 yılı Opteon’a, Titanyum dioksit ürünümüze ve floropolimer ürünlerine olan yüksek talep sebebiyle çok başarılı bir yıl oldu. 2018 yılında bu başarımızı  daha da arttırmayı hedefliyoruz. Titanyum Teknolojilerindeyeni marka sözleşmeleriyle müşterilerimizle olan iş birliğimizi daha da güçlendirmek, uzun vadeye taşımak düşüncesindeyiz. Chemours için Türkiye pazarı ayrı bir önem taşımaktadır. Her geçen yıl Türkiye Pazarında varlığımızı arttırarak, sağlıklı bir büyümeyle kalıcı olmak adına çalışmaktayız.

Türkiye boya sektörünü nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce boya sektörünün sorunları nelerdir ve bu sorunlara önerilerinizden bahseder misiniz?

Bence bugün Türkiye’deki boya kalitesine baktığımda bunun birçok Avrupa ülkesinin düzeyinde hatta bazı ürünlerde üzerinde olduğunu görüyorum. Maalesef bana göre en büyük sıkıntımız hammaddede yurtdışına ve dövize bağlı olmamız diye düşünüyorum. Hammadde girdilerimiz dövizle fakat boya satış fiyatlarının da Türk Lirası olması ayrı bir sıkıntı yaratıyor. Bu durumun uzun vadelerde mevcut kalitemizi düşürmesi riski beni endişelendiriyor. Boya pazarı rekabetin çok sert olduğu bir sektör, bu sebeple kaliteden taviz vermeden büyümeyi uzun vadede sürdürebilmek boya üreticileri için zorlayıcı bir durum diye düşünüyorum.    

Yazıyı Paylaş