Covid-19 salgın süreci, tüm dünya ekonomilerinde olduğu gibi ekonomimizi de derinden etkilemiştir. Kimya ana sektörü içinde yer alan boya ve hammaddeleri sektörümüz, birçok sektör ile farklı yoğunluklarda etkileşim içinde olan bir sektördür. Bu da salgın sürecinin sektörümüz üzerindeki etkisini, alt üretim alanları bakımından farklılaştırmaktadır. Genel olarak bakıldığında inşaat boyalarına yönelik iki farklı durum söz konusudur. 2020 yılı için inşaat sektöründe, yeni konut inşaatına yönelik talep, diğer mal ve hizmetlere yönelik talepte yaşanan daralmaya benzer bir biçimde daralmıştır.
Elbette ki bu durum inşaat boyalarına yönelik talebe de yansımıştır. Ancak yaşanan pandemi süreci, yenileme amaçlı boyalara yönelik nihai kullanıcı talebini olumlu yönde etkilemiştir. Pandemi süreci, evlerde geçirilen zamanın da artmasıyla, iç cephe boyalarına olan talebi olumlu etkilemiştir. Ekonomimizde temel belirleyici konumda olan sanayi sektörünün performansı, bu sektöre yönelik boya üretimine de yansımıştır. Bu sebeple de sanayi sektörüne yönelik boya üretimindeki artışın, kısıtlı kaldığı görülmektedir. Ayrıca boya ve hammaddeleri sektörüne yönelik iç talebi, sanayi boyaları bileşenleri anlamında değerlendirdiğimizde, sanayi alt sektörlerinin gelişme performanslarındaki farklılığının yine sektörümüze yansıdığı görülmektedir.
Sanayi boyaları ürün grubunda, otomotiv boyaları ve ahşap mobilya boyaları gibi ürün gruplarında üretim artışının görece kısıtlı kalamsı, bu farklılaşmanın bir sonucudur. Genel anlamda Pandemi sürecinin belirleyici olduğu 2020 yılını üretim alanları özelinde özetlemek gerekirse, sektörümüzün başlıca üretim alanlarından olan sanayi boyaları grubunda, otomotiv boyaları, OEM, metal, ahşap ve toz gibi alt üretim alanlarında daralmaların yaşandığı, bir diğer önemli üretim alanı inşaat boyalarında ise tüketici talebinin arttığı görülmektedir. 2020 yılında sektörümüzün üretim boyutunda yaşanan bir diğer önemli gelişme ise döviz kurları ile ilgilidir.
Boya ve hammaddeleri sektöründe ithal girdi kullanımı önemli bir yoğunluğa sahiptir. Bu durum, döviz kurlarının üretim maliyetleri üzerinde önemli bir baskı yaratmasına neden olmaktadır. Dolayısıyla 2020 yılında kurlarda yaşanan artışlar, sektörde önemli bir maliyet baskısı ve de beraberinde finansman sorunlarına sebep olmuştur.
Ekonomi yönetimince alınacak yeni önlemlerin de etkisiyle 2021 yılının, geçtiğimiz son iki yıla kıyasla daha pozitif gelişmelerin yaşanacağı bir yıl olması beklenmektedir. 2021 yılının, iç talep odaklı olumlu gelişmelerin yanında, maliyet artışlarının da dengeleneceği bir yıl olacağı öngörülmektedir. Ulusal boya sanayiinde, çevre dostu ürünlere yönelik ürün çeşitliliği giderek artmaktadır. Sektörümüz, bu alanda yaşanan talep artışına hızla karşılık vermektedir. Önümüzdeki dönemlerde, çevre ve insan odaklı üretim anlayışının daha da gelişmesi beklenmektedir.
Çevre regülasyonlarına uyum süreci ile beraber, geri kazanım ve dönüşüm konularında önemli gelişmeler kaydedilmeye devam edilecektir. Dünya boya sektörünün yaklaşık %2’sini oluşturan Türk boya sanayinde, giderek önem kazanan ihracatçı yapısı ile son dönemde dış pazarlara yönelmede önemli gelişmeler yaşandığı görülmektedir. 2020 yılında Pandemi sürecinin dünya ekonomisine etkisi ile, sektörel olarak toplam ihracatımızda nispi bir daralma yaşanmıştır. Ancak bu daralmaya rağmen, sektörün ihracat yaptığı ülkelere yenilerini ekleyip ihracat pazarlarını çeşitlendirdiği görülmektedir. Kısa vadede 1,5 milyar dolar ihracat hedefi olan sektörümüz, üretiminin yaklaşık yüzde 10’unu dış pazarlara yönelik gerçekleştirerek, bu gün için 160’tan fazla ülkeye ihracat yapmaktadır. 2021 yılı, pandemi sürecinin dünya ekonomisi üzerindeki etkisinin azalmasına paralel, sektör ihracatında da olumlu gelişmelerin yaşanacağı bir yıl olacaktır.
M. Akın Akçalı
Yönetim Kurulu Başkanı
Bosad (Boya Sanayicileri Derneği)
*************
Bir Polisan Holding Grup Şirketi olarak, pandemi ilanının ilk günü itibarıyla Sağlık Bakanlığı ve ilgili otoritelerin açıklamalarını Holding’de oluşturduğumuz kurul vasıtasıyla yakinen takip ettik. İnsan sağlığına öncelik vererek tüm paydaşlarımızın orta ve uzun vadeli menfaatlerine yönelik tedbirleri uygulamaya halen devam ediyoruz. İlk gün itibarıyla operasyonlarımızın sürekliliğini sağlayacak ve müşterilerimize verdiğimiz hizmetlerin kesintisiz olarak sürmesine yönelik aksiyon planlarını derhal hayata geçirdik.
Polisan Kansai Boya’nın iki fabrikasında 31 Mart itibarıyla ara verdiğimiz üretim faaliyetlerine, talepteki canlanma dolayısıyla gerekli sağlık tedbirlerini gözeterek Dilovası tesisinde 17 Mayıs, GEBKİM tesisinde ise 16 Haziran itibarıyla başladık. Üretim süreçlerini, pazar dinamiklerini yakından takip ederek yönlendirmeye devam ediyor, çalışma sermayesini optimum şekilde yönetme odağı ile olası bir likidite sorununu önleyecek aksiyonları ve maliyetleri azaltacak tedbirleri uyguluyoruz. Pandeminin etkilerini asgariye indirmek üzere, tanımlanan tüm risk unsurları için gerekli aksiyonları aldık ve farklı senaryolar için de yeni aksiyon planları hazırladık.
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki Covid-19 döneminden önce insanların çoğu günlerinin büyük bir kısmını dışarıda yaşıyor, çok az bir zamanını evlerinde geçiriyorlardı. Ama artık pandemi nedeniyle insanlar çoğunlukla evdeler. Evleri daha konforlu ve keyifli bir hale getirmek de bu sebeple yükselişe geçti. Covid bize evlerimizin ne kadar değerli ve önemli olduğunu gösterdi. Bu dönemde antibakteriyel boya talepleri kadar dekoratif ürünlerin satışlarında da büyük yükseliş oldu.
Polisan Kansai Boya olarak değişen tüketici davranışlarına göre özel ürünler geliştirmeye odaklandık. Kamuya açıklanan dokuz aylık finansal sonuçlara göre, Polisan Kansai Boya’nın gelirleri ve FAVÖK marjı geçen seneye kıyasla yükseldi. Polisan knowhow’ı, üretim ve satış ağı, finansal gücü ve müşterilerinin ihtiyaçlarını doğru tahlil eden marka değeriyle 2021’e çok güçlü giriyor.
Polisan Kansai Boya olarak tüketicilerimize ulaşmak için özel ürünler geliştirmeye odaklanacağız. Bizi rakiplerimizden ayıran en önemli unsurlar, çevreye saygılı, tüketici konforunu hedefleyen, tüketicinin bugün ve gelecekteki ihtiyaçlarını karşılayan, kaliteli, standartlara uyumlu, rekabette fark yaratan ve müşterilerin ödediği paraya değer ürünler üretme odaklı Ar-Ge stratejimizdir.
Bundan sonraki süreçte de şirket olarak aynı felsefe doğrultusunda “insan” odaklı çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Faaliyette bulunduğumuz sektörlerde en gelişmiş teknolojiyi kullanan şirket olarak 2021’de de müşteri deneyimi ve memnuniyetini en üst seviyeye çıkarmak için tüm süreçlerimizde dijitalin entegrasyonunu gözeteceğiz. Odaklanarak, geliştirerek, mükemmelleştirerek, ticaretin dinamik yapısına etkili ve efektif bir şekilde dahil olacak sürdürülebilir sistemler geliştireceğiz. Operasyon içinde hızla hareket edebilen erken uyarı sistemleri kurgulayarak “gülen yüz” amblemimize layık bir şekilde uzmanlıkla gülümseten çözümler sunacağız. Bu sayede Türkiye’de olduğu gibi global arenada da güçlü ve saygın bir marka yaratarak şirketimizin sürdürülebilir karlılık hedefine katkıda bulunacağız.
Mehmet Hacıkamiloğlu
Genel Müdür
Polisan Kansai Boya
***************
2020 yılının tüm dünya için oldukça zorlayıcı bir yıl olduğu yadsınamaz bir gerçek. Jotun’da ilk günden itibaren fabrikamızdan başlayarak aldığımız çok ciddi önlemler sayesinde üretime hiç ara vermeden devam ettik. Global bir marka olmanın avantajıyla Türkiye’de kriz başladığı andan itibaren diğer ülkelerle iletişime geçerek en iyi uygulamaların detaylarını birbirimize ilettik. Özellikle Uzak Doğu ve İtalya gibi bizden çok daha önce pandemi süreci ile mücadele etmek durumunda kalan ülkelerdeki çalışma arkadaşlarımızın neler yaptığıyla, nasıl zorluklarla karşılaştıklarıyla ilgili güncel bilgi aldık.
Öncelikle hijyen önlemlerimizi hem fabrikada hem de bölge ofislerimizde yeni koşullara uygun en üst seviyeye taşıdık. Vardiya düzenimizi değiştirerek, vardiya sayısını çoğaltıp vardiyadaki işçi sayısını azalttık. Yalnızca üretim değil, yemek ve servis düzenine kadar tüm süreçlerimizi yeniden düzenledik. Önce risk grubundaki çalışma arkadaşlarımız evden çalışma düzenine geçti, birkaç gün sonrasında ise çalışma koşullarımızı tamamen evlere taşıdık. Bu anlamda Türkiye’de evden çalışmaya geçen ilk şirketlerden biri olduğumuzu söyleyebilirim.
Yine de ofise gelmek zorunda olan arkadaşlarımız için ofisi kapatmadık. İmza, evrak gibi işler için kontrollü olarak ofise dönem dönem gidildi. Satış ve teknik servisteki arkadaşlarımız da tüm hijyen önemlerini alarak bayilerimizi ziyaret etmeye devam ettiler. Aldığımız tedbirler sayesinde neyse ki ciddi hiçbir vakamız olmadı. Bu kadar hızlı tedbir alabilmemizin altında dijitalleşme alanında uzun zamandır yaptığımız atılımlar yatıyor. Bu sayede süreçlerimizde hiçbir aksama yaşamadan, yüksek verimlilikle çalışmaya devam ettik. Neredeyse 1 yıl olacak bu süreci, her şeye rağmen, olabildiğince başarılı geçirdiğimizi ve sürece uyum sağladığımızı görüyoruz.
Geçen yıla dönüp baktığımızda şirket verimliliğimizde bir düşüş yaşamadığımızı; aksine doğru adımlarla yılı iyi sonuçlarla kapadığımızı söyleyebilirim. Kriz döneminde böyle bir sonuçla karşılaşmaktan dolayı memnunuz. Ayrıca tüm çalışma arkadaşlarımla gurur duyduğumu belirtmek isterim.
Jotun’da Dekoratif Boyalar, Endüstri Boyaları, Deniz Boyaları ve Toz Boyalar olarak dört segmentte hizmet veriyoruz. Bu sayede sektörü çok daha geniş bir açıdan tecrübe ve analiz etme fırsatına sahibiz. Tüm segmentlerde yaşanan gelişmeleri oldukça yakından takip ediyoruz. Örneğin dekoratif segmentte, bu döneme özel, tüketici alışkanlıklarında değişiklikler söz konusu oldu. Evlerde daha fazla vakit geçirmeye bağlı olarak ev dekorasyonuna yönelme akımı gözlemledik. Tüketiciler, evlerin en geniş yüzeyi olan duvarları dekorasyonun bir parçası olarak görmeye başladı. Buna bağlı olarak tüketicilerin duvarlarını renklendirme oranı arttı.
2021 yılının kolay bir yıl olmayacağını biliyoruz ancak doğru adımlarla piyasadaki dalgalanmalardan en az etkilenecek şekilde üstesinden gelebiliriz. Neyle karşılaşırsak karşılaşalım, çalışanlarımız, bayilerimiz ve iş ortaklarımızdan oluşan büyük Jotun ailemizle, el ele vererek bu süreçten de büyüyerek çıkacağımıza inancım tam.
Şükrü Ergün
Başkan Yardımcısı
Doğu Avrupa ve Orta Asya Bölgesi
Jotun