Boya Çamuru Ayırıcı Sistemler – Boyahane Kimyasalları & Solvent Geri Kazanım Sistemleri

Boya Çamuru Ayırıcı Sistemler – Boyahane Kimyasalları & Solvent Geri Kazanım Sistemleri
  • 09.12.2016

Hydrotur olarak, 2008 senesinden bu yana Türkiye temsilciliğini yaptığımız kurucu partnerimiz İtalyan su arıtımı firması HydroItalia’nın yanı sıra solvent geri kazanım ve evaporatörler konusunda Formeco’nun, baca gazı arıtım tesisleri konusunda da yine konusunda deneyimli İtalyan Brofind firmalarının temsilciliklerini sürdürmekteyiz.

Her biri kendi alanında deneyimli partnerlerimiz ve alanında uzman mühendis kadromuzla beraber Türkiye pazarında çevresel problemlere yenilikçi çözümler getiriyor ve müşterilerimize proseslerine özel anahtar teslim sistemler projelendiriyoruz. Bu yazıda sizlere firmamızın yoğun olarak hizmet verdiği, yaş boyahanelere yönelik boya çamuru ayırıcı sistemler ve bu sistemlerde kullanılan boya çürütücü ve yüzdürücü koagülant ve flokülantlarla beraber solvent geri kazanım sistemleri hakkında bilgi vermek istiyorum.1) Boya Çamuru Ayırıcı Sistemler Sulu boyahane kabinlerinde, boya sıyrıcı HydroFloty ekipmanlar, boya çürütücü ve yüzdürücü kimyasallar vasıtası ile boyanan parçaya atılan fazla boyanın, sudan uzaklaştırılması prosesinde en verimli ekipmanlar arasındadır. Su içerisindeki boyanın, boya çürütücü kimyasallar ile koagüle edilerek boyar ve yapışkan özelliğini kaybetmesi sonrasında, yüzdürücü kimyasallar ile bir araya getirilerek suyun yüzeyine çıkması sağlanır. Sonrasında kabindeki çamuru; proje departmanımızda öngörülmüş belli ekipmanlar ile bir noktaya yönlendirilmesi neticesinde, yine departmanımızda öngörülmüş uygun salmastra ve de fan yapısındaki pompalar ile çekilerek Hydrofloty boya sıyırıcı unitesine gönderilir.

Hydrofloty gövdesi dahil tüm proses, çamurun kabindeki yönlendirmesinden yüzdürme verimine kadar maksimum düzeyde tutacak şekilde proje departmanınca tasarlanarak geliştrilmektedir. Hydrofloty markası ile piyasaya sunduğumuz boya sıyırıcı uniteler aşağıdaki avantajları sunmaktadır.

• Boyahane temizliğinin sıklığının azalmasına mütakip temizlik için harcanan mesailer azalmakta ve boyahane temizlik maliyetleri azalmaktadır. • Boyahanedeki bakım ve temizlik maliyetleri azalmaktadır. • Boyahanede temizlik yapma amaçlı üretim kayıpları azalmaktadır. • PLC kontrolü ile operatör desteğine çok ihtiyaç kalmamaktadır. • Fanlara kaçan boya miktarı azalmaktadır ve dolayısıyla fanların enerji tüketimleri azalmaktadır. • Boyahane kullanılan ve deşarj edilen su miktarları azalmaktadır. • Parça üzerindeki boya kalitesi dolaylı olarak artmaktadır. Bu sistemler için çürütücü ve yüzdürücü kimyasalların yanı sıra köpük kesiciler, biositler, çöktürücüler, boya ve toz tutucu kimyasallar ile su sertleştiriciler konularında da boyahanelerin kimyasal ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Her türlü ürünümüzden farklı içeriklerde farklı formülasyonlarımız mevcuttur. Kimyasal seçimi deneyimli uzmanlarımızca sektöre, prosese ve boya tipine göre belirlenmektedir.

2) Solvent Geri Kazanım Sistemleri

Üretimde hammadde olarak kullanılan ve proseste bir kısmı buharlaşarak bacalardan atılan buhar formundaki solventler ile, temizlik amaçlı kullanılan sıvı formdaki solventlerin geri kazanımı için farklı yöntemler mevcuttur. Formeco firmasının ürettiği kompakt distilasyon cihazlarıyla, sıvı formdaki solvent atıkları, içlerindeki kirliliklerden arındırarak orijinal solventi geri kazanmak mümkündür. Yine bacalardan çıkan solventler de Brofind firmasının projelendirdiği baca gazı arıtım tesisleri vasıtasıyla aktif karbon ya da farklı bir absorbant tarafından yakalanıp geri kazanılabilir.

2.1) Baca Gazı Arıtımıyla Solvent Geri Kazanım

Brofind firması ile beraber projelendirdiğimiz bu sistemler çoğunlukla ambalaj, baskı, vb., gibi sektörlerde solvent geri kazanımı amaçlı kullanılmaktadır. Gaz emisyonunda bulunan kirletici maddenin aktif karbon gibi soğurucu bir maddeye transfer edilmesi (adsorpsiyon) ve daha sonra buradan sıcak bir sıvı ile kaldırılmasıyla (rejenerasyon) oluşur. Solventlerin suda çözünür olmamaları durumunda, buhar rejenerasyonu tercih edilen bir yöntemdir, zira bunun yoğunlaştırılması, soğutulması ve geri kazanılacak olan solventten ayrıştırılması daha kolaydır. Suda çözünen veya kısmen çözünen kirletici madde rejeneras- yonu, geri kazanılacak olan solventin yoğuşturulmasıyla soğutulan bir gaz (genellikle azot) kullanımıyla oluşur.

Tesisler, aşağıdakileri gerçekleştirmek için destek sistemlerle donatılmışlardır:

• Yoğunlaştırma işlemi, • Buhar tüketimi azaltma (ekonomizör), • Geri kazanılan solventi kurutma, • Geri kazanılan solventlerin damıtılması.

2.2) Distilasyon Yoluyla Solvent Geri Kazanım

Formeco marka solvent geri kazanım cihazları, temizleme ve yağ alma solventlerini (etil asetat, aseton, tiner, vb.) tekrar kullanılabilir hale getiren distilatörlerdir. Basit bir distilasyon prosesi ile bu cihazlar atık solvent içerisindeki kirlilikten (reçine, polimer, pigment, boya, yağ, mürekkep, vb.) orjinal solventi ayırarak, solvent tekrar kullanılabilir hale getirmektedir. Atık tiner, manuel ya da exproof pompalar vasıtası ile cihazın kazanına aktarılır. Kazanın çevresindeki diyatermik yağlı ısıtma ceketi elektrik enerjisi ile ısıtılarak kazan içindeki sıcaklık arttırılır. Bu sayede atık solvent kazan içerisinde buharlaştırılır. Daha sonrasında bu buhar hava veya su soğutmalı kondenser vasıtası ile yoğuşturularak orijinal solvent halinde, atıktan arındırılmış halde bir tankta toplanır. Kazanda buharlaştırılamayan geriye kalan atık ise katı halde ise (mürekkep, boya, toz, reçine, yağ, vb.) rec-bag adı verilen ısıya dayanıklı poşetlerle birlikte proses sonunda kazandan alınarak atılır veya sıvı halde ise kazanın altına opsiyonel konulabilecek bir vana vasıtası ile kazandan uzaklaştırılır. Distile edilmiş solventin karakteristik özellikleri orjinal solventten farklılık göstermez. Bu sebeple ilgili proses istenildiği kadar tekrar edilebilir. Tüm ekipmanlar Avrupa normlarına uygun olarak (ATEX ve CE) üretilmiş olup, tüm Avrupa dillerinde kullanım kılavuzu ile birlikte tam garanti kapsamında müşteriye sunulmaktadır. Exproof özellik taşıyan bu cihazlar kapasite ve solvent kullanım yoğunluğuna göre kendilerini 3 ay ila 1,5 sene arasında amorti eden fizibıl yatırımlardır. Mehmet Ender Kimya Mühendisi / Teknik Satış Mühendisi Hydrotur İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti.

Yazıyı Paylaş