Botersan Yönetim Kurulu Başkanı Ercüment Birsen Sorularımızı Yanıtladı

Botersan Yönetim Kurulu Başkanı Ercüment Birsen Sorularımızı Yanıtladı
  • 21.12.2018

Gerçekleştirdiğimiz söyleşide, Botersan Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ercüment Birsen sorularımızı yanıtladı. Birsen, Botersan tarafından sunulan ürün ve hizmetler hakkında bilgi verdi.

Ercüment Birsen

Okurlarımıza kısaca kendinizden, eğitim durumunuzdan ve profesyonel özgeçmişinizden bahsedebilir misiniz?

25.02.1946’da Priştine’de (Kosova) doğdum. 11 yıl Priştine’de yaşadıktan sonra serbest göçmen olarak 18.02.1957’de Türkiye’ye göç ettik. Priştine’de Meto Bayraktar İlkokulunda okudum. 1957’den bu yana yerleştiğimiz İstanbul’da yaşamaktayım. İstanbul’da sırasıyla Gedik Paşa Ortaokulu, İstanbul Erkek Lisesi ve İTÜ Makine Fakültesini, Yüksek Makine Mühendisi olarak 1968 yılında bitirdim. İş hayatım 1968 yılında Denizcilik Bankası Camialtı tersanesinde başladı. 1969 -1971 arası yedek subaylık görevimi ifa ettikten sonra tekrar Camialtı tersanesinde görevime devam ettim. 1974 yılında özel sektöre geçmeye karar verdikten sonra yaklaşık 10 ay süre ile Karmasan firmasında çalıştım. 1975-1984 yılları arasında Alarko firması kuruluşlarında, sırasıyla Almim, Alamsaş ve Alsaç firmalarında görev aldım. 1984 yılı başında Alarko’dan tanıştığım üç arkadaşımla birlikte kurduğumuz, Botersan A.Ş. firmasına geçtim.1984 yılından bu yana, firmamızın Yönetim Kurulu Başkanı olarak görevimi sürdürmekteyim.

Botersan’ın kuruluş süreci ve günümüze gelene kadar geçirdiği aşamalar hakkında bilgi verir misiniz? Botersan’ın günümüzdeki yapısı nedir?

Çok yoğun emek isteyen bir alan olan yüzey işlem sektöründe hizmet veren Botersan’ın bugünkü yakaladığı başarının arkasında, Alarko kökenli profesyonel 4 arkadaş tarafından yönetilmesi ve her birinin işin başında ve peşinde olması yatıyor. Ben, yönetim ve projeden sorumluyum. Bekir Alparslan tasarımdan sorumludur. Orhan Özçanak imalattan sorumludur. Tevfik Alpsar ise montajdan sorumludur. 36 yıl önce Samatya’da küçük bir proje bürosunda kurulan Botersan, 1985 yılında Bayrampaşa’daki 4 katlı üretim yerine taşınmıştır. Daha sonra ise aldığı büyük ve hacimli projeleri daha iyi yapabilmek için 1990 yılında Beylikdüzü’ndeki prefabrik binasına taşınmıştır. 2002 yılında müşterilerine daha iyi hizmet verebilmek için makine parkurunu geliştirmiş ve mevcut binasının arka tarafına yeni bir bina inşa ederek, kapasitesini arttırıp kapalı alanını 3500 m²’den 11.000 m²’ye çıkarmıştır. Modern üretim tesislerinde anahtar teslim çözümler üretmektedir.

Botersan başlıca hangi sektörlere, ne tür ürünler sağlıyor? Botersan’ın ürün, marka ve hizmetleri hakkında bilgi verir misiniz?

36 yıllık bilgi ve tecrübesi ile kuruluşundan bu yana ürün gamını arttırarak, metal endüstrisi, otomotiv ve otomotiv yan sanayi, beyaz eşya sektörü ile ahşap ve plastik endüstrisi de olmak üzere güçlü referansları ile geniş bir sektöre hizmet veren firmamızın üretim konusu olan boyahaneleri toplam 7 başlıkla özetleyebiliriz. Bunlar; yüzey temizleme, yaş boyama kabinleri, toz boyama kabinleri, kataforez boya, kurutma ve pişirme fırınları, konveyörlerdir. Yüzey işlemin ilk konusu olan yüzey temizleme kendi içinde daldırmalı ve püskürtmeli tünel tipi olarak ikiye ayrılmaktadır. Parçanın bulunacağı ortam, malzeme yapısı ve istenen korozyon direnci göz önüne alınarak, demir fosfatlama, çinko fosfatlama ya da kromatlama prosesleri ve nanoteknoloji çözümleri uygulanır. Yüzey temizlemeden sonra gelen boyama ise yaş ve toz boyama olarak gruplandırılabilir. Yaş boyama su perdeli, pozitif basınçlı ventüri yıkama sistemli ve kuru tip olmak üzere geniş bir çeşitlilikte çevre dostu ve yüksek verimlilikle çalışan Botersan yaş boya kabinlerinde yapılır, fabrika dışına boya atımı olmaksızın sessiz ve temiz bir çalışma ortamı sağlar.Botersan Fabrika Toz boyama uygulamasında ise Botersan kartuş ve sinter lamel filtreli ve multisiklonlu toz boyama kabinleri ile kurduğu yüzlerce tesiste boya uygulama kalitesinin artmasını sağlamıştır ve toz boya uygulamalarını Türkiye’de önde gelen bir konumda başlatmıştır. Ülkemizde ve dünya üzerindeki en son ve en gelişmiş boyama teknolojilerinden biri de elektrokimya prensiplerine dayanan bir elektro kaplama prosesi olan kataforez boya uygulamasıdır.

"Kataforez boyamada, tüm gövde üzerinde her türlü parça geometrisi eşit ve komple olarak kaplanabilir"

Kataforez boyamada, tüm gövde üzerinde her türlü parça geometrisi eşit ve komple olarak kaplanabilir, yüksek korozyon direnci ve geri kazanım sistemi ile mükemmel verimlilik sağlar. Su bazlı bir sistem olmasından dolayı daha az çevre kirliliği yaratması ve yangın riskinin daha az olması gibi üstün ve teknolojik özellikleri nedeniyle günümüzde pek çok sektör tarafından aranılan bir uygulama konumundadır. Botersan tecrübesi ve kalitesi ile anahtar teslimi kataforez boya tesisleri çözümlerini güvenilir bir şekilde uygulamaktadır. Boyama işleminden önce ve sonra parçanın kurutulması ve pişirilmesi için Botersan kurutma, yaş ve toz boya pişirme fırınları modüler olarak dizayn etmektedir. Kontinü ve box tipi uygulamaları da mevcuttur. Kontinü boyama için boyahane hatlarında gereken en önemli unsurlardan biri de konveyördür. Türkiye’de troleyli tip ve kardan zincirli tip konveyörlerin ilk dizayn ve imalatı firmamız tarafından gerçekleştirilmiştir. Yine filtreli ve multisiklonlu toz boya kabinleri de ilk olarak firmamız tarafından 1986-1987 yıllarında dizayn ve imal edilmiştir. İmal ettiğimiz komple boyahane çözümlerinde yer alan konveyör sistemleri Botersan kalitesini taşımaktadır. Tüm bunların yanında firmamız sistemlerinde kullandığı her türlü fan, ısı jeneratörü, tek eksenli boyama robotları ve elektrik panolarını kendi bünyesinde üretmektedir.

Yurt içi ve yurt dışı satış faaliyetlerinizden bahsedebilir misiniz? Yurt içinde ve yurt dışında ağırlıklı olarak hangi bölgelere ne tür ürün satışları gerçekleştiriyorsunuz?

Son 10 yıla kadar ağırlıklı olarak yurt içine hizmet veren firmamız, 2007 yılında ISO ve CE çalışmaları tamamladıktan sonra yurtdışındaki projelere ağırlık vermiştir. ISO 9001– 2015 sistemine ve CE 2006–42 direktifine geçerek kendini sürekli dünya standartlarında yenileyen firmamızın, son yıllarda imzasını attığı yüksek kapasiteli tesislerden bazıları Azenco/Azerbaycan, Asal/Ukrayna, Kaya Baskül/Kuveyt, First Gas/Mısır, Repkon/Irak ve Repkon/Bangladeş’tir. Ağırlıklı olarak ihracat yaptığımız ülkeler arasında Bulgaristan, Mısır, Azerbaycan, Ürdün, Cezayir, Tunus, Rusya, Ukrayna, Kuveyt, Irak, İran, Afganistan, Katar, Fransa, Almanya, Romanya ve Bangladeş yer almaktadır. BotersanOfis

İnovasyon ve Ar-Ge alanlarında Botersan firması olarak ne tür çalışmalar yapıyorsunuz? Üniversite-sanayi işbirliği kapsamında geliştirdiğiniz projeleriniz var mı, varsa nelerdir?

Firmamız özellikle yerli ve yabancı piyasaya düşük maliyetle yüksek teknolojide ve kalitede ürünler sunmak için sürekli olarak inovasyon çalışmaları yapmaktadır. Ayrıca Botersan Ar-Ge çalışmaları için, KOSGEB tarafından desteklenmektedir. Çeşitli Ar-Ge program ve prototip çalışmalarımız iştigal konularımız üzerinden devam etmektedir.

Botersan’ın çevre politikası ve sürdürülebilirlik yaklaşımı hakkında bilgi verir misiniz? İşçi sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalarınız hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Botersan kuruluşundan bu yana çevre ile dost teknolojiler üreterek insan sağlığına verdiği değeri ortaya koymuştur. İşyerimizde bulunan tüm çalışanlarımızın iş sağlığı ve güvenliği konusunda gereken bilinç ve kültürün oluşması hedefi ile tüm iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenebilir olduğu inancıyla hareket etmekteyiz. Hedefimiz güvenli ve sağlıklı çalışma ortamları oluşturmak, acil durum, iş sürekliliği ve iş izin sistemleri ile güvenli çalışma ortamları meydana getirmek, tüm faaliyetlerimizde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yasal faaliyetlere uymaktır.

Botersan’ın yatırım planları oluşturulurken hangi kriterlere öncelik veriliyor? Önümüzdeki dönemler için Botersan’ın yatırım planları var mı, varsa nelerdir?

Makine parkurumuzda eskiyen makinelerimizi yenileyerek, teknolojik gelişmeleri takip etmeye ve tesislerimizin kalitesini geliştirmeye çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemler için aylık ve yıllık olarak yatırım planlarımız oluşturulmuştur. Yatırım planları oluştururken ana hedefimiz mevcut kalitemizden ödün vermeden, üretim tesisimizi en yüksek teknolojiye taşımaktır.  

Yazıyı Paylaş