Gerçekleştirdiğimiz söyleşide Bosad Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Akın Akçalı sorularımızı yanıtladı. Bosad’ın faaliyetleri ve gerçekleştirdiği mesleki çalışmalar hakkında bilgi veren Akçalı, 2020 yılında düzenlenecek olan 8. Uluslararası paintistanbul & Turkcoat Fuar ve Kongresi hakkındaki görüş ve yorumlarını da bizlerle paylaştı.
Sayın Akçalı, öncelikle, Boya Sanayicileri Derneği (Bosad) Yönetim Kurulu Başkanı olarak seçilmenizi kutluyor, yeni görevinizde başarılar diliyorum. Okurlarımıza kısaca kendinizden, eğitim durumunuzdan ve profesyonel öz geçmişinizden bahsedebilir misiniz?
1975 İstanbul doğumluyum. Eğitimime İstanbul’da başlayarak ATA Kolejinden mezun oldum. Yüksek öğrenimimi ise Anadolu Üniversitesi İktisadi Bilimler Fakültesinde, İktisat Bölümünden mezun olarak tamamladım.
İş hayatıma atıldığım, aile şirketimiz olan Akçalı Boya ve Kimya San. Tic. A.Ş.’de Yönetim Kurulu üyeliği ve Genel Müdürlüğü görevlerimi sürdürmekteyim.
2013 yılından başlayarak Boya Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu üyesi ve Başkan Vekili olarak görev yaptım. Aynı dönemde ayrıca Dış Ticaret Çalışma Grubu başkanı olarak da mesleki çalışmalarımı Bosad dahilinde sürdürdüm.
Mayıs 2019’da Bosad’ın IX. Olağan Genel Kurul toplantısında yapılan görevlendirmeyle Bosad Yönetim Kurulu Başkanlığını üstlenmiş bulunmaktayım.
Kültür ve sanat alanında çeşitli sosyal kuruluşlarda aktif olarak görev almaktayım. Denizcilik ve yelken sporlarıyla yoğun bir şekilde ilgileniyorum, bu alandaki ulusal yarışmalara katılmaktayım. İleri derecede İngilizce bilmekteyim, evli ve iki çocuk sahibiyim.
Bosad tarafından gerçekleştirilen mesleki çalışmalar hakkında bilgi verebilir misiniz?
2003 yılında kurulmuş olan Bosad, bu yıl 16. çalışma yılını tamamlamış olacaktır. Bu süreç içinde Bosad, boya ve ham maddeleri sanayimizin %80’e yakın bir bölümünü kayıtlı ekonomik faaliyetler içinde temsil eder konuma gelmiş ve mesleki gücünü önemli oranda arttırmıştır.
Bosad, ulusal ve uluslararası alanlarda, sektörün güncel ve yapısal sorunlarına çözüm bulma gayretlerini sürdürmüştür. Bu çerçevede, Avrupa Boyacılar Birliği’nde (CEPE) Gözlemci Üyeliğini 2007 yılından bu yana sürdürmektedir.
Bosad uluslararası alanda diğer önemli mesleki temsilini, 2015 yılında Dünya Boyacılar Birliği (IPPIC) Üyesi olarak daha da güçlendirmiştir.
Bosad’ın bugünkü mevcut organizasyon yapısı içinde, sektörün sorunlarını çözmek amacıyla, gelen talepler sonucunda üye kuruluşlarımızın ilgili uzmanlarından oluşan 20’yi aşkın teknik ve mesleki “Çalışma Grupları” faaliyetlerini etkinlikle sürdürmektedir.
Bosad, yaptığı çalışmalar ile, ortak sektör görüşü oluşturma ve yetkili alanlara sunmada, artık her kesimin kabul ettiği bir referans noktası haline gelmiştir.
Boya ve ham maddeleri sanayimiz ana kimya sektörü içinde son 10 yılda önemli bir ekonomik ve ticari büyüklüğe kavuşmuş ve belli ölçüler içinde ihracatçı bir sektör olma hedefi içinde mesleki ve sektörel çalışmalarını sürdürmektedir.
Bu süreç içinde boya ve ham maddeleri sanayimiz, başta AB mevzuatı ve teknik uygulamaları olmak üzere birçok uluslararası regülasyonun hayata geçirilmesi konusunda önemli yükümlülükler üstlenmektedir.
Bu yükümlülükler boya ve ham maddeleri sanayimizin özellikle ölçek ekonomisi içinde ve dışında kalan birçok kuruluşumuzun rekabet gücünü etkilemekte ve getirilen yükümlülükler çerçevesindeki uygulamaların sektöre yansıması konusunda önemli aşamalar kaydedilmektedir.
Bosad bu süreçte sektörel kuruluşlarımızın karşılaştığı her türlü ekonomik ve ticari sorunlar ile yükümlülüklerin sektörümüze yüklediği sorumlulukların çözümüne yönelik önemli mesleki çalışmalara devam etmektedir.
Özellikle son dönemde sektörümüze bağlı mal ve hizmet piyasalarında yaşanan birçok bürokratik ve teknik sorunun Bosad bünyesindeki çalışma grupları vasıtasıyla çözümüne yönelik önemli adımlar atılmış bulunmaktadır.
Bu yeni sürecin önümüzdeki dönemi de kapsayan sektörel yapılanmaya ve teknolojik değişime bağlı olarak devam edeceği kanısındayım. Bu alanlarda Bosad’ın mesleki sorumluluk ve görevlerinin giderek artıp, önemseneceği yapısal bir değişim dönemine girdiğini de düşünmekteyim.
Boya sanayimizin rekabetçi ve ihracata dönük bir sektör olma hedefi dahilinde diğer mesleki organizasyonlarla ortak çalışmalarımızın daha da önem kazanacağı yeni bir çalışma dönemi içinde olduğumuzu da ifade etmek isterim.
Bosad’ın yeni dönem çalışmalarında önem verdiğimiz bir konu üyelerimizin mesleki çalışmalara daha etkin katılımcı ve demokratik bir düzen içinde yer almalarıdır.
Özellikle bu alanda yeni yönetimimiz içinde Bosad kuruluşundan bu yana ilk defa iki yeni iş kadının Yönetim Kurulumuzda yer alması bizler açısından önem taşımaktadır.
Bosad ve Artkim Fuarcılık iş birliğiyle 2020 yılında düzenlenecek olan 8. Uluslararası paintistanbul & Turkcoat Fuar ve Kongresi hakkındaki görüş ve yorumlarınızı öğrenebilir miyiz?
Boya sanayimizin en önemli proje ve etkinlikleri içinde yer alan paintistanbul & Turkcoat fuar ve kongre projemiz bilindiği üzere yaklaşık 10 yıldır sektörel kuruluşların katkılarıyla devam etmektedir.
Bu süreç içinde fuar projemiz Artkim Fuarcılık ile yaptığımız mesleki işbirliği süreci içinde ortak bir organizasyona yönelmiş olup, paintistanbul & Turkcoat adı ile son iki dönemdir sektörümüze yönelik düzenlenmektedir.
Sektörümüzün 2 ana gövdesini oluşturan fuar organizasyonumuz boya ve ham maddeleri faaliyet alanındaki önemli kuruluşların katılımda bulunduğu ve sektörel tanımlı tek fuar olma özelliğini sürdürmektedir. Projemizin fuar kadar önemli olan diğer bölümü ise uluslararası kongremizin gelişim sürecidir.
Ana kimya sektörü içinde diğer eşdeğer organizasyonlar dikkate alındığında uluslararası katılımlı kongremiz çok önemli bir sektörel teknik güce kavuşarak uluslararası kimlikli birçok akademisyen, sanayi temsilcisi ve teknik uzmanların katılımlarıyla önemli bir başarıyı yakalamıştır.
Kongremizin düzenlenmesinde Bosad üyesi birçok teknik uzman ve katılımcıların yanı sıra akademik dünyamızdan boya sanayi konumlu birçok öğretim görevlimizin de üst düzey katılımları ve sunumları kongre organizasyonumuzun kalitesinin, Türkiye sınırları dışına etki yapmasına sebep olmaktadır.
Fuar ve kongre projemizin 2020 ve 2022 yıllarında daha da gelişerek sürdürülmesini hedeflemekteyiz.
Bosad Başkanlığınız döneminde, yapmayı planladığınız çalışmalar hakkında bilgi verebilir misiniz?
Bosad’ın içinde bulunduğumuz yeni çalışma dönemi sektörel gelişim açısından büyük önem taşımaktadır. Boya ve hammaddeleri sanayimiz artık ulusal sınırlarımız dışında bölgesel güç olma hedefi çerçevesinde yeniden yapılanmaktadır.
Yakın zamanda bu süreçte büyük ölçekli üretici kuruluşlarımızın yabancı sermayeli kuruluşlarla işbirliklerini daha bir üst seviyeye getirerek, boya sanayimizin teknolojik gücüne önemli katkılar yapması ve daha yüksek bir rekabet düzeyini hedef alacağını öngörmekteyiz.
Bu arada dikkat çekilecek önemli bir gelişme; sektörel ürünlerimizin kalitesindeki sürekli iyileşme, 45 ülkeyi aşan ihracat potansiyeli yanında Ar-Ge merkezli yeni yapılanmanın ortaya koyduğu yeni teknolojik ürün profillerinin bu değişimin önemli ayak izlerini oluşturmasıdır.
Bosad’ın yeni çalışma döneminde önem kazanan diğer bir öncelik, ülkemiz boya ürünlerine yönelik yurt içi talebin geliştirilmesi ve uluslararası düzeydeki kişi başı boya tüketiminin daha da arttırılmasına yönelik girişimlerin yeniden başlatılmasıdır.
Unutmayalım ki boya sanayimiz inşaat boyaları dışında sanayi boyaları grubu altında birçok önemli alt üretim faaliyetini sürdürmekte ve genel imalat sanayi yanında ekonomimizin her alanında temel girdi görevini sürdürmektedir. Bu sürecin yeni dönemde iyi planlanarak mesleki organizasyonlarla desteklenmesi Bosad açısından da büyük önem taşımaktadır.
Bosad’ın yeni çalışma döneminde öncelikle ele aldığımız bir konu da yapılan proje ve çalışmalarda sürdürülebilirlik kavramı ve hedeflerinin yer almasıdır.
Bu konuda Yönetim Kurulumuz içinde yaptığımız değerlendirmelerde Bosad’da ilk defa “Sürdürülebilirlik Çalışma Grubu” oluşturularak bu alanda teknik çalışmaların devamı hedeflenmektedir.
Bosad’ın mesleki çalışmaları içinde bu dönem önem kazanan diğer bir konu da yurt içi talebin yetersiz olduğu bu dönemde ihracatın sektörümüz açısından taşıdığı önem dikkate alınarak İKMİB (İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ) ile ortaklaşa yapacağımız ihracatı arttırıcı proje ve çalışmalar yer almaktadır.
Bu çerçevede uluslararası alanda yeni dış pazarlarda katma değerli ürün profillerimizi geliştirerek ihracatımızın arttırılması hedefi önem kazanmıştır. Uzun yıllardır sektörümüz gelişmiş olan ülke pazarlarına yönelik dış pazar aktivitelerinde yeterli düzeyde yer almadığını da belirtmek isterim.
Ulusal ekonomimizin iç pazarının önemli ölçeklerde daraldığı bu dönemde sektörümüzün en önemli çıkış noktasını ihracata yönelik yeni dış pazarlar olarak görmekteyiz.