Betonarme Su Depoları ve Gıda Tesislerinde Su Yalıtımı Yapılması

Betonarme Su Depoları ve Gıda Tesislerinde Su Yalıtımı Yapılması
  • 07.09.2016
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, süt, peynir, yoğurt üreticilerinin atıklarının doğaya bırakılmaması, arıtma tesislerinde işlem gördükten sonra atılması yönünde karar almıştır. Bu karar ile birlikte süt ve sütten elde edilen mamul üreticileri arıtma tesisleri yapmaya başlamışlardır. Süt, yoğurt, peynir, kaymak vb. üretim fabrikaları atıklarını kontrollü bir şekilde tutarak atmalıdırlar. Süt ve yoğurt içerisindeki laktik asit oranı %90’lar mertebesindedir. Zaman içerisinde beton ve demir hasar görmektedir. Bir arıtma tesisinde aşağıdaki uygulamalar yapılmıştır.

Çimento ve Beton

 Süt, yoğurdun betona zarar vermemesi için beton içerisinde kullanılacak çimento Sülfata Dayanıklı Çimento (SDÇ) ve statik betonu C 35 olarak seçilmiştir. Tip V diye tabir edilen çimento, diğer çimento tiplerinden farklı olarak C3A ( Tri kalsiyum alüminat) oranı %5 ‘in altındadır. Toprak ile Temas Eden Yüzeyde, Temel Yalıtımı Grobeton üzerine bitüm esaslı, Emülzer İzola astar sürüldükten sonra, 3 mm kalınlığında Emülzer Bitümlü Membran 2 kat uygulanmıştır. Daha sonra üzerine koruma betonu dökülmüştür. Statik betonda oluşabilecek yatay ve düşey, tüm beton ek yerlerine Emülzer Swellflex, su ile genleşen bant uygulanmıştır. Toprak ile Temas Eden Yüzeyde, Perde Yalıtımı Betonarme perdenin dış yüzeylerindeki tij demirleri konik olarak kesildikten sonra Emülzer EM 80T yapısal, kalın tamir harcı ile doldurulmuştur. Tüm köşelere aynı tamir harcıyla pah yapılmıştır. Dış yüzeyine ilk olarak tek bileşenli, bitüm esaslı İzola astar sürülmüştür. Üzerine 2 kat Elastokote 2K uygulanmıştır. Elastokote 2K bitüm-çimento esaslı olup özel polimer ve elyaf takviyelidir. 1. kat kurumadan üzerine 50 gr/m2 file ilave edilmiştir. Ertesi gün 2. kat Elastokote 2K uygulanmıştır.

Arıtma Tesisi İçinin Yalıtımı

 Betonarme üzerine sıva, seramik vb. yapılmamıştır. Beton üzerinde tamiratlar, yüzey temizliği yapıldıktan sonra astar olarak, iki bileşenli su bazlı Emülzer Empoxy WB rulo ile sürülmüştür. yalıtımlı duvarEmpoxy WB sertleştikten sonra ertesi gün, tüm tij delikleri ve yatay ve düşey köşe birleşim yerlerine Emülzer Su Yalıtım 120/70 Bandı, Emülzer Permo Chim SDH ile yapıştırılmıştır. Çimento-akrilik esaslı, iki bileşenli Permo Chim SDH ile bandın yapıştırılması tamamlandıktan sonra, 1. kat Emülzer PU Coat II yüzeye uygulandı. PU Coat II taze halde iken 50-65 gr/m2 su yalıtım filesi yüzeye yapıştırıldı. Filenin, ek yerleri 5-10 cm kadar üst üste birleştirildi. PU Coat II, iki bileşenli, poliüretan esaslı, elastik su yalıtım malzemesidir. İçme suyu ile temasta uygunluğuna dair test                                                                                 raporları TSE ve CE’si bulunmaktadır. Ertesi gün 2. kat PU Coat II uygulamasına geçildi. Böylece yüzeyde file uygulaması görülmeyecek şekilde kapandı. Tavan ve perde yalıtımından sonra zemine geçildi. Ancak zemindeki beton yüzey düzgün değil, ondülasyonlar bulunmakta idi. Bu nedenle ilk kat PU Coat II içerisine %50 kadar özel gradasyonlu kuru kum girilerek, yüzey tesviyesi sağlandı.Benzer uygulama su depolarında da yapılmıştır.                                                                         Cem Ercan İnşaat Yüksek Mühendisi Proje ve Teknik Satış Müdürü / Emülzer Asfaltevi Tecrit Maddeleri San. ve Tic. Ltd. Şti.        

Yazıyı Paylaş