Beton ve Harç Kimyasal Katkı Maddeleri Üreticileri Derneği Nedir?

Beton ve Harç Kimyasal Katkı Maddeleri Üreticileri Derneği Nedir?
  • 07.09.2016
Beton ve Harç Kimyasal Katkı Maddeleri Üreticileri Derneği (KÜB), 1998 yılında kurulmuştur. Sektörde söz sahibi olan firmalar derneğimizin üyesidir. Derneğimizin üyesi on firmanın alfabetik sıralamayla isimleri; BASF Türk Kimya, CHRYSO-Katkı Malzemeleri, DRACO Yapı Kimyasalları, ERCA Group Kimya, FOSROC IDEA Yapı Kimyasalları, İKSA Beton Katkıları, POLİSAN Yapı Kimyasalları, SİKA Yapı Kimyasalları, YAPICHEM Kimya, YAPKİM Yapı Kimya ’dır.

KÜB’ün Amacı

Derneğimizin temel amaçlarını ve misyonumuzu şu şekilde sıralayabiliriz; beton ve harç kimyasal katkı maddeleri üreticilerini bir çatı altında toplayarak, aralarındaki koordinasyonu sağlamak, beton ve harç katkıları üretiminin evrensel kalite ölçülerine, ulusal ve uluslararası standartlara uygun olarak yapılmasına katkıda bulunmak, sektörün ilgili kişi ve kuruluşlarına teknik, ekonomik ve sosyal yönden konu üzerinde rehberlik yaparak tüketiciyi bilinçlendirmek ve yeni teknolojilerin sektöre tanıtılmasını ve uygulanmasını sağlamak. Bu misyon doğrultusunda KÜB olarak, üyesi olduğumuz İMSAD (Türkıye Inşaat Malzemesı Sanayicilerı Dernegi) YÜF (Yapı Ürünlerı Üreticileri Federasyonu) ve EFCA (Avrupa Beton Katkıcıları Federasyonu) kuruluşlarıyla ve inşaat ve beton sektörünün diğer paydaş kuruluş ve dernekleriyle aktif bir birliktelik yürütmekteyiz.

Katkı Üreticileri Birliğinin Faaliyetleri

İnşaat ve beton sektörünün ilgili devlet kurumlarına, üniversitelere, üyesi olduğumuz kuruluşların sektörün paydaş kuruluşlarının ve derneklerinin düzenlediği seminerlerde, beton ve harç kimyasal katkı teknolojileri ve uygulamaları üzerine teknik bilgilendirme sunumları yapıyoruz ve teknik komitemizin hazırladığı makalelerin paylaşımında bulunuyoruz. Sektörün yukarıya çıkması ve tüketicinin bilinçlenmesi için bu eğitim seminerlerinin çok önemli olduğuna inanıyoruz. KÜB olarak Haziran 2015Haziran 2016 döneminde Karayolları Genel Müdürlüğü Teknik Araştırma ve Kalite Kontrol Dairesi’ne ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’ne birer, YÜF Malzeme Seminerleri kapsamında üniversitelere iki ve Türkiye Hazır Beton Birliği Laboratuvar Teknisyenlerine ise beş eğitim semineri verilmiştir. Sektörümüzle ilişkili fuarlarda doğrudan katılım sağladığımız gibi, üyesi bulunduğumuz kuruluşlara katkıda bulunabiliyoruz. Geçtiğimiz yıl Beton 2015 ve Avrupa Hazır Beton Birliği Kongrelerine KÜB standımız ile doğrudan katılım sağladık. Dört ayda bir KÜB bülteni çıkarıyoruz. Bültenimizde sektör ve faaliyetlerimizle ilgili haberlerin yanı sıra teknik makalelere ağırlık veriyoruz ve bu makaleleri web sitemiz üzerinden de paylaşıyoruz. Avrupa’daki beton kimyasal katkı gündemini ve sektöre yönelik uygulamaları takip ediyoruz. EFCA’ nın, yurt içi ve yurt dışında yapılan genel kurul toplantılarına ve diğer aktivitelerine katılıyoruz. Haziran ayında faaliyete geçecek Facebook ve Linkedin sayfamız üzerinden sektörle ilgili teknolojik gelişmeleri çok daha geniş bir profile ulaştırmayı amaçlıyoruz. Üye firmalarımızın ürünlerinin yapılan testlerle kalite standartlarının takibinde, uygunluk testlerinin yaptırılmasında ve raporlanmasında, KGS (Kalite Güvence Sistemi İktisadi İşletmesi) ile işbirliği içerisinde çalışmaktayız.

Sektöre Dair Önerilerimiz

Sektörde beton uygulamaları ve betonda kullanılan kimyasal katkı teknolojileri konularında mevzuatların ve teknik şartnamelerin yenilenmeye ve güncellenmeye ihtiyacı var. Bu noktada ilgili devlet birimleri ve inşaat sektörü derneklerinin ortak bir platformda teknik çözümleri üretebilmek için birlikte çalışması gerekiyor. Teknik komiteler kurarak çözüm aranması ve bu kapsamda sektörü, paydaşları ile daha ileriye götürmek gerekiyor. Sektörde zaman zaman karşılaşılan haksız rekabetin önüne geçilmesi için tüketicinin bilinçlendirilmesi ve kalitenin bir zorunluluk hatta rutin hale getirilmesi gerektiğine inanıyoruz.

Kimyasal Beton Katkıları ve Tipleri

Beton; portland çimentosu, su, agrega, mineral ve kimyasal katkılardan oluşan, çok değişik amaç lar için kullanılabilen, insan hayatını kolaylaştıran yapı malzemesidir. Betonun dayanımı, kalıcılığı, çeşitliliği göz önüne alınıp diğer inşaat malzemelerine göre kıyaslandığında oldukça ekonomiktir. BU özelliklerinden dolayı beton dünyada en çok kullanılan yapı malzemesidir. Kimyasal beton katkıları ise; betonun taze ve/veya sertleşmiş beton özelliklerini etkileyerek, betonun işlenebilirliğin artmasını ve korunmasını sağlamak, pompalanmayı, yerleştirmeyi kolaylaştırmak, beton erken ve nihai dayanımını geliştirmek için kullanılırlar.

Katkı Sınıfları ve Sertifikalandırılması

TS-EN 934-2 standartına göre beton katkı sınıfları tanımlanmıştır ve bu standarta uygun olması istenir. Beton katkıları yapılacak tanımlı testler sonrasında betona katılan su miktarını azaltma kabiliyetlerine, beton içerisindeki hava miktarını ayarlama ve artırma kapasitelerine, beton priz alma sürelerine ve su geçirimsizliğine yaptıkları etkilere göre sınıflandırılırlar. Web sitemizde katkı sınıfları hakkında detaylı bilgileri bulabilirsiniz. • Su Azaltıcı / Akışkanlaştırıcı Katkılar (TS EN 934-2, Ç2) • Yüksek Oranda Su Azaltıcı / Süper Akışkanlaştırıcı Katkılar (TS EN 934-2, Ç3.1/Ç3.2) • Su Tutucu Katkılar (TS EN 934-2, Ç4) • Hava Sürükleyici Katkılar (TS EN 934-2, Ç5) • Priz Hızlandırıcı Katkılar (TS EN 934-2, Ç6) • Sertleşme Hızlandırıcı Katkılar (TS EN 934-2, Ç7) • Priz Geciktirici Katkılar (TS EN 934-2, Ç8) • Su Geçirimsizlik Katkıları (TS EN 934-2, Ç9) • Priz Geciktirici/Su Azaltıcı Akışkanlaştırıcı Katkılar (TS EN 934-2, Ç10) • Priz Geciktirici Yüksek Oranda Su Azaltıcı/Süper Akışkanlaştırıcı Katkılar (TS EN 934-2, Ç11.1/Ç11.2) • Viskozite Düzenleyici Katkılar (TS EN 9342, Ç13) Öte yandan beton katkıları açısından güncel bir sınıflandırma ve sertifikasyon konusu da Çevresel Ürün Beyanı’dir. Bu beyannamede ürünlerin, kullanıldıkları alanda yaşam döngüleri boyunca çevreye yaptıkları etkiler, şeffaf, ölçülebilir ve karşılaştırılabilir bir şekilde tüketicinin bilgisine sunulmaktadır. Bu beyanname ile beton katkılarının içerdikleri hammaddelere göre Çevresel Etkileri kamuya açılabilecek ve kayıt altına alınacaktır. Üyesi olduğumuz Avrupa Beton Katkıcıları Federasyonu (EFCA)’nın oluşturduğu kabul gören model ve hesap şekline göre KÜB üyesi firmalar ürettikleri beton ve harç katkılarının Çevresel Ürün Beyannamelerini yayınlama imkanına sahiptirler. Emrah Ertin Dernek Başkanı / Beton ve Harç Kimyasal Katkı Maddeleri Üreticileri Derneği        

Yazıyı Paylaş