Beslenme Alışkanlıkları Ağız Sağlığını Etkiliyor
Acıbadem Ankara Hastanesi Protez Uzmanı Dr. Eda Özdere, ağız sağlığı ile ilgili önemli bilgiler paylaştı ve ağız sağlığında beslenmenin önemine değindi.
Dr. Eda Özdere, sağlıklı bir gülümseme için iki kere diş fırçalamanın ve diş ipi kullanmanın öneminin yanı sıra beslenme alışkanlıklarının da önemine dikkat çekti. Acıbadem Ankara Hastanesi Protez Uzmanı Dr. Eda Özdere; “Ağız sağlığı ile beslenme arasında çift yönlü bir ilişki vardır. Doğru beslenme ağızdaki dokuların sağlığını iyi yönde etkilerken, sağlıklı ağızlar besinlerin daha doğru şekilde çiğnenip öğütülmesine yardımcı olur” ifadelerini kullandı.
Dr. Eda Özdere Beslenme Alışkanlıklarının Ağız Sağlığı Üzerindeki Etkilerini Aktardı
Acıbadem Ankara Hastanesi Protez Uzmanı Dr. Eda Özdere beslenme alışkanlıklarının diş eti ve diş sağlığı üzerindeki etkilerine değindi. Özdere; “Kötü beslenme alışkanlıklarının doğrudan diş eti hastalıklarına neden olduğunu söylemek doğru değildir, ancak yanlış beslenme diş eti hastalıklarının yayılma hızını artırabilmektedir. Şeker tüketimi ve tüketim sonrası dişleri fırçalamamak ise diş çürüğü riskinin artışıyla ilişkilendirilmiştir. Besleyici özelliği yüksek yiyecekler, diş ve diş etlerinin sağlığının korunmasını destekler. Meyve, sebze, proteinli gıdalar, tahıl ve süt ürünlerini içeren dengeli bir beslenme planı, genel sağlığın yanı sıra optimum ağız sağlığı için gerekli desteği sağlar” dedi.
Kalsiyum, Fosfat ve C Vitamini Açısından Zengin Besinler Tüketilmeli
Dr. Eda Özdere diş sağlığı için neler yapılması gerektiğine ve diş sağlığında önemli olan besinlere dair bilgiler paylaştı. Dr. Özdere; “Süt, yoğurt ve peynir gibi kalsiyum açısından zengin besinler dişleri ve kemikleri geliştirmeye yardımcı olur. Diğer kalsiyum kaynakları arasında somon, badem ve bazı koyu yeşil yapraklı sebzeler bulunur” sözleri ile bu besinlerin beslenmeye eklenmesinin önemine değindi.
Aynı zamanda yapılan açıklamada fosforun diş sağlığı için önemli olduğuna değindi ve fosfor açısından zengin olan yumurta, balık, yağsız et, süt ürünleri, fındık ve fasulye tüketilmesi önerildi. Fosfor gibi C vitaminin de diş eti sağlığı açısından önemi vurgulandı ve c vitamini açısından zengin olan turunçgiller, domates, patates, biber gibi besinlerin tüketilmesinin ağız sağlığı için tavsiye edildiği aktarıldı.
Öğün Aralarındaki Atıştırmalıklara Dikkat Edilmeli
Dr. Eda Özdere’nin açıklamasında atıştırma alışkanlıklarının da diş sağlığını etkilediği belirtildi. Öğünler arasında sık sık yemek yemenin dişlerde çürüklere sebep olabileceği ve yemekler arasında atıştırılıyorsa sağlıklı atıştırmalıkların tercih edilebileceği aktarıldı.
Dr. Özdere; diş çürüklerinin oluşmasında yiyecek seçimleri önemli bir rol oynadığını da belirtti ve gerekli tüm besin gruplarını doğru bir şekilde sağlayacak beslenme alışkanlıklarına sahip olmak, diş sağlığı açısından önemli bir rol oynadığı ifade edildi.
Çocuklar ve Gençlerdeki Yeme Alışkanlıkları Diş Çürümelerinin Hızını Belirliyor
Bebeklerde ve çocuklardaki ağız sağlığına da dikkat çeken Dr. Eda Özdere, bebekler için de beslenmenin, ağız sağlığında önemli bir rol oynadığını belirtti; “Bebeğinizin veya küçük çocuğunuzun biberonla uyuması diş sağlığı açısından tavsiye edilmemektedir. Gece boyunca biberon içerisine konulan gıda ağızda kalıp temizlenmediği için çürüğe neden olabilme potansiyeli vardır. Çocuklarda da şekerli yiyecek ve içeceklerin alım miktarı sınırlı tutulmalıdır. Çocuklar ve gençlerdeki yeme alışkanlıkları diş çürümelerinin hızını belirleyen en önemli faktörlerdendir” ifadelerini kullandı.