Soğuk ve yağışlı günleri geride bırakıp, güneşli ilkbahara merhaba dedik. Havaların ısınmasıyla birlikte, tüm doğa da bir yenilenme sürecine girdi. Evlerimizde de benzer bir yenilenmeyi başarmanın en kolay ve etkili yolu elbette badana boya yapmak.
Kendi yapmayı tercih edenler olsa da, çoğunluk işi ustasına bırakmayı seçiyor. Bu kapsamda, yıllarını mesleğine vermiş Mehmet Güler ile badana boya yapmanın incelikleri ve kullanılan ekipmanları konuştuk.
1979 yılından bu yana mesleğini icra etmekte olduğunu belirten Mehmet Usta’ya, ilk önce kullandığı ekipmanları sorduk. Mehmet Usta boya için fırça ve rulo, altyapı için spatula, kürek, alçı malası gibi ekipmanları kullandığını söyledi.
Badana boya öncesi, yüzey üzerinde temizleme, zımparalama, alçı gibi hazırlıklar hakkındaki sorumuzu Mehmet Usta “Kabarmış, gevşek zeminleri dökmek ve sonrasında sağlamlaştırmak gerekiyor. Kazıldığı zaman çukurlar otaya çıkarsa, bu çukurları alçıyla doldurup, düz bir satıh elde edilmesi gerekmektedir.
Düz bir satıh olmazsa, boya kötü görünür. Eskiden bu işlem için macun da kullanılırdı ancak şu an artık hemen hemen hiç kullanmıyor. Alt zeminde karışık alçı, üstüne de saten alçı uygulanarak düzleme yapılır” şeklinde cevaplandırdı.
Badana boya yaparken havanın çok sıcak veya soğuk olması, badana boyanın süresini elbette etkiliyor. Mehmet Usta bu konuda “Hava çok sıcak olursa, boya çok çabuk kurur, kova kenarlarında kabuklanabilir.
Çok soğukta ise, boya kurumaz, zaman kaybı yaşanır. İlkbahar ve sonbahar badana boya için daha idealdir. Aşırı rutubet de boyanın kurumasını yavaşlatır, zaman kaybına neden olabilir” şeklinde açıklamada bulundu.
Kullanılan boyanın markasını, kalitesini ve özelliklerinin nasıl seçildiğini, müşterilerin talepleri doğrultusunda mı, yoksa ustanın mı belirlediğini sorduğumuzda ise Mehmet Usta “Tanımadığımız, yeni müşterilerde genellikle müşterilerin talepleri doğrultusunda seçim yapılır.
Ancak bizi tanıyan, güvenen müşterilerimize kendi seçimiziz olan boyayı götürürüz. Ama elbette, biz de bilinen, tanınmış boya markalarını tercih ediyoruz” şeklinde konuştu.
Son dönemlerde hangi tür boyaların ve renklerin daha popüler olduğunu öğrenmek istedik. Mehmet Usta “Toprak tonları, pastel renkleri, sıcak tonlar son zamanlarda oldukça popüler. Şu anda silikon bazlı boyalar kullanılıyor, plastik boyalar çok nadir.
Eskiden tinerli saten vardı, onlar zaten kalktı. Bu boyalar uygulanırken ortama verdiği koku, hem biz ustaları, hem de içerde oturan ev halkını rahatsız ediyordu” dedi.
Mehmet Usta’ya son olarak “Her işin bir ustalığı ve püf noktaları vardır, iyi bir badana boya yapmak için nelere dikkat edilmesi gerekmektedir” diye sorduk. Mehmet Usta “Kimi insan çabuk kapar, elinin yatkınlığı varsa, bir iki defa nasıl yapılığını görüp uyguladıktan sonra eli alışır, düzgün bir şekilde yapabilir.
Zaten boyanın üzerinde inceltme yöntemleri, oranları yazıyor.Bunlara dikkat ettikten sonra kendi badana boyasını yapabilir, tabii elbette, yıllarını bu işe vermiş tecrübeli bir usta kadar hızlı olmasa da...
Ancak yine de, bir ustanın 2-3 saatte bitirdiği bir iş, bir amatörün de en fazla bir gününü alır, tabii eli yatkınsa” diyerek sözlerini tamamladı.