Atlas Copco , Azot Kullanan İşletmelere Önerilerde Bulundu

Atlas Copco , Azot Kullanan İşletmelere Önerilerde Bulundu
  • 07.04.2022
Atlas Copco , Azot Kullanan İşletmelere Önerilerde Bulundu Dünyanın lider endüstri kuruluşlarından olan Atlas Comco Kompresör tekniği, üretim proseslerinde azot kullanan işletmelere yerinde azot üretimi çözümlerini önerdi. Azot tüketen işletmelerde azot tankları büyük bir alan işgal ediyor ve yüksek basınçta sıvı gaz depolanan yüksek hacimli tanklar olması sebebi ile de güvenlik riski oluşturuyor. Aynı zamanda tank kirası ve nakliye hizmetlerinin pahalılığı işletmeler için mali bir yüke neden oluyor. Bu anlamda Atlas Copco, azot tüketen işletmelere önerilerde bulundu ve azot üretimi seçeneği ile yaşanan sorunların üstesinden gelinebileceğini belirtti. Atlas Compo; ‘Satın alma, yerinde üret’ dedi. Atlas Copco , Azot Kullanan İşletmelere Önerilerde Bulundu
Atlas Copco, İşletmelerde Yerinde Azot Üretiminin Sağlayacağı Katkıları Vurguladı
  Altas Copco Endüstriyel Gazlar İş Geliştirme Müdürü Erkin Divitçioğlu, azot tüketen işletmelere önerilerde bulundu. Divitçioğlu; tank kiralama yolu ile azot tedarikinin zor olduğuna dikkat çekti ve yerinde üretimle; maliyet, güvenlik, saflık kontrolü, verimlilik ve çevre açısından elde edeceği kazanımlara dikkat çekti. Divitçioğlu; “Bir hava kompresörünüz varsa; bu, işin yarısını hallettiğiniz anlamına geliyor. İhtiyacınız olan tek şey, kendi azotunuzu tesisinizde üretebilmeniz için mevcut sisteminize bir azot jeneratörünün bağlanmasıdır” ifadelerini kullandı. Aynı zamanda Divitçioğlu; yerinde üretimin işletmeler açısından bir dizi avantaj ve kolaylık sağlarken ekipmanların ilk yatırım maliyetini de çok hızlı bir şekilde amorti edebildiğini belirtti. Yerinde Azot Üretimi
Yerinde Azot Üretimi ile İstenilen Saflık Seviyesinde Daha Uygun Maliyetli Üretim Yapılabilir
  Erkan Divitçioğlu; Gaz şirketlerinden tedarik edilen azot saflığının yüzde 99,999 olduğunu ve gaz şirketlerinin, ihtiyaç duyulan azot saflığı ne olursa olsun, tüm müşterilerine bu saflıkta azot tedarik ettiğini de ifade etti. Divitçioğlu; “Bu yüksek saflık seviyesi, prosesinde kullanmak üzere sıvı azot satın alan tüketicilerin yaklaşık yüzde 75’inin prosesi için gerekli değildir. Yüzde 99,999 saflık oranında depolanan azotun yüksek maliyetli olmasının nedenlerinden biri de bu saflıkta azotun üretilebilmesi için büyük bir hava ayrıştırma tesisinin gerekli olmasıdır. Bu orandaki saflık seviyesinde azot üretimi için gerekli olan tank, yüzde 95 saflıkta azot üretimi için kullanılması gereken sistemin kabaca 10 katı büyüklüğündedir ve daha küçük olan sistem, daha yüksek saflık seviyelerine ulaşılması için gerekli olan tanktan çok daha uygun maliyetli olabilmektedir. Bu nedenle azotun herkes için uygun olabilecek bir saflık düzeyinde üretimi önemlidir. Yerinde üretimi yapanlar azotu, yüksek saflıkta likit veya gaz satın almaya kıyasla çok daha uygun bir maliyetle ihtiyaç duydukları saflık seviyesinde üretebilir” sözlerini kullandı.

Yerinde Üretim Kiralama Ücretlerini Ortadan Kaldırır

Divitçioğlu, yerinde azot üretiminin lastik şişirme, yangın söndürme, gıdaların paketlenmesi, lazer ile metal kesim, elektronik lehimleme, plastik ekstrüzyon gibi daha düşük saflıkta azotla başarılı sonuç elde edilebilecek uygulamalar için en ideal çözüm olduğunu vurguladı. Yerinde azot üretiminin, birim gaz maliyetini düşürerek işletme için yatırım geri dönüşü sağladığını da vurgulayan Divitçioğlu, “İşletme dahilinde üretilen bu çözüm, tüpler ve sıvı tankları için ödenen kiralama ücretlerini ortadan kaldırır. Kiralama sisteminde çoğu atölyede biri kullanımda, biri kullanıma hazır ve diğeri de boş ve teslim alınmayı bekleyen olmak üzere genellikle üç adet kiralık tüp manifoldu kullanıldığından yerinde üretimle sağlanan tasarruf miktarı daha da artmaktadır” dedi.
Divitçioğlu, Avantajları Sıraladı
Atlas Copco Endüstriyel Gazlar İş Geliştirme Müdürü Erkin Divitçioğlu, bir işletmede yerinde azot üretiminin sağlayacağı avantajları da sıraladı. Divitçioğlu bu  avantajları; Daha kısa duruş süreleri, Daha az işçilik, Daha az yaralanma, Daha az depolama alanı ihtiyacı, Daha az israf, Daha az karbondioksit başlıkları ile özetledi.

Yazıyı Paylaş

BÖLÜM SPONSORU