İhtiyaç Haritası ve Kanser Savaşçıları Derneği'nin, AstraZeneca Türkiye'nin desteği ile yürüttüğü Kendini Tanı, Erken Tanı Meme Kanseri Farkındalık Hareketi kapsamında kontrol ve teşhisin önemi anlatılarak kadınların meme kanseri konusunda bilgilendirilmesi amaçlanıyor.
AstraZeneca Türkiye Medikal Direktörü Dr. Deniz Ertürk Erem: "AstraZeneca Türkiye ailesi olarak, deprem sürecinin ilk gününden bu yana elimizden gelen desteği sağlamaya gayret ediyoruz"
Yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin farklı illerinde bugüne kadar 400 kadına ulaşılan projenin yeni odağı depremden etkilen bölgeler oldu. Bu kapsamda ilk eğitimler Hatay'daki kadınlara verildi. Proje kapsamında, Kanser Savaşçıları Derneği'nin gönüllü hekimleri tarafından kadınlara meme kanseri hakkında eğitimler veriliyor.
İhtiyaç Haritası ise eğitim verilen illerde meme kanseri farkındalığı konusunda sağlık hizmetlerine erişimi kısıtlı kadınları ve bölgeleri tespit ediyor, eğitim alan kadınların Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi'nde (KETEM) taramalarının yapılması için randevuları koordine ederek ulaşımlarını sağlıyor ve tarama sonrası tüm süreci takip ediyor.
Kanser Savaşçıları Derneği gönüllü hekimi Dr. İbrahim Çolhan, konuya ilişkin olarak şu açıklamalarda bulundu;
6 Şubat depremiyle acılar yaşayan ve toparlanma aşamasına bile gelememiş Hatay ilinde kanser hastalıklarının, özellikle kadın kanserlerinde başta gelen meme kanserinin, depremin gölgesinde kalmasını engelleme çabasının önem kazandığını söyledi..
Çolhan, 'Kanser Savaşçıları Derneği'nin bu yerinde ve önemli katkısı bölge kadınları için hem bir gereklilik hem de yalnız olmadıklarını hissettiren bir çabadır. Meme kanserinin erken tanı ile yüz güldürücü sonuçları olduğunu hatırlatmak büyük önem taşımaktadır.' şeklinde ifade etti.
İhtiyaç Haritası Saha ve Operasyon Koordinatörü Zafer Kapusuz da İhtiyaç Haritası olarak, 6 Şubat depreminin ilk gününden itibaren bölgede insanların iyi olma halini artırmaya yönelik çalışmalar gerçekleştirdiklerini, bu kapsamda depremin ilk döneminde insani yardımlarda bulunduklarını, sonrasında ise diğer çalışmalarını gerçekleştirmeye devam ettiklerini kaydetti.
Kanser Savaşçıları Derneği Genel Sekreteri Aslı Ortakmaç ise deprem felaketinin ardından yaklaşık 9 ay geçtiğini hatırlatarak, 'Bölgede hayata tutunmaya çalışan kanser hastalarının tedavilere, kanser riski taşıyanların ise erken tanı hizmetlerine kolay erişememeleri bizim için bu durumu daha da endişe verici hale getiriyor. Uzmanlar, böyle büyük felaketlerin ardından çoğunlukla kanser vakalarının da daha ileri seviyelerde ortaya çıktığını vurguluyor.' değerlendirmesinde bulundu.
'Bu yıl deprem felaketinden en çok etkilenen illeri önceliklendirme kararı aldık'
AstraZeneca Türkiye Medikal Direktörü Dr. Deniz Ertürk Erem, bu yılın başında meydana gelen ve büyük acılara neden olan felaket karşısında tüm halkın acısını derinden paylaştıklarını belirtti.
Erem, sözlerine şöyle devam etti:
'AstraZeneca Türkiye ailesi olarak, deprem sürecinin ilk gününden bu yana elimizden gelen desteği sağlamaya gayret ediyoruz. Bu sürecin ne kadar zorlu ve uzun vadeli olduğunun farkında olarak yardımlarımızın sürekliliğine özen gösteriyoruz. Uzun vadeli sosyal sorumluluk çalışmalarımız kapsamında, bölgedeki çocukların ve gençlerin eğitimine destekler verirken bölge halkını hastalıklar konusunda bilinçlendirmeyi de hedefliyoruz.
Koşulsuz desteğimizle yürütülen Kendini Tanı, Erken Tanı Meme Kanseri Farkındalık Hareketi kapsamında Kanser Savaşçıları Derneği ve İhtiyaç Haritası ile bu yıl deprem felaketinden en çok etkilenen illeri önceliklendirme kararı aldık ve Hatay'daki eğitimleri tamamlamanın mutluluğunu yaşıyoruz.
Bölgede hangi ihtiyaçlara cevap verebileceğimize yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Kanseri ölüm nedeni olmaktan çıkarma hedefimiz doğrultusunda, toplumun faydasına olacak her çalışma, projede ve iş birliğinde üzerimize düşeni yapmaya daima hazırız.'
Kaynak