AB İnovasyon Fonu'ndan Sürdürülebilir Metanol Üretimi için AIR Projesi'ne Olumlu Geri Bildirim

AB İnovasyon Fonu'ndan Sürdürülebilir Metanol Üretimi için AIR Projesi'ne Olumlu Geri Bildirim
  • 02.04.2021

Perstorp, tutulan karbondioksit ve diğer kalıntı akışlarından büyük ölçekli sürdürülebilir metanol üretimi planlıyor. Bu, iklime zarar vermeyen bir endüstriye önemli ölçüde katkıda bulunabilir. Perstorp'un ortaklarıyla birlikte oluşturduğu Project AIR, yenilikçi düşük karbon teknolojilerinin gösterilmesi için dünyanın en büyük finansman programlarından biri olan EU Innovation Fund'dan bir sonraki değerlendirme düzeyi için onaylandı.

Perstorp'un Başkanı ve CEO'su Jan Secher “AB İnovasyon Fonu'nun olumlu yanıtı, ‘Sonlu Malzeme Tarafsız’ olma hedefimizi tamamlamaya bir adım daha yaklaştığımız anlamına geliyor., AIR Projesi döngüsel ekonomiye geçişin ve mevcut kaynaklar ve kapatma döngüleri kullanılarak CO2 emisyonunda ne kadar önemli azalma sağlanabileceğinin somut bir örneğidir" dedi.

[caption id="attachment_124189" align="aligncenter" width="422"] (Fotoğraf: Perstorp)[/caption]

AIR Projesi, 2025 yılına kadar atmosfere yıllık karbon emisyonlarını yarım milyon ton azaltacak olan benzersiz büyük ölçekli bir projedir. Bu, Perstorp’un Stenungsund, İsveç’teki tesisinde dünyanın en büyük Karbon Yakalama ve Kullanım Birimi oluşturularak gerçekleştirilecektir. Yeni bir elektroliz tesisi kullanarak ve biyogazı bir kaynak olarak alarak, yılda 200.000 ton sürdürülebilir metanol üretecek ve çok çeşitli sektörlere ve son ürünlere sürdürülebilir kimyasal ürünlerin tedarikini sağlayacak.

Perstorp, ortakları Fortum ve Uniper ile birlikte EU Innovation Fund'dan Project AIR desteği için başvuruda bulundu. Fondan yapılan bir ilk değerlendirmede, Project AIR, Sera Gazı Önleme ve Yenilik Derecesi kategorilerinde mümkün olan en yüksek puanı aldı ve toplam 15 puanın 14'ünü elde etti. Bu nedenle AIR Projesi, finansman için daha fazla değerlendirilmek üzere seçilmiştir.

AB İnovasyon Fonu, AIR Projesi ile ilgili değerlendirmesinde, önerilen büyük ölçekli sürdürülebilir metanol üretiminin, ilk kez, farklı hammaddelerin (örn. Biyo-metan, rafineri artık gazı, CO2 atık akışları) kullanımında esneklik ve verimlilik artışı gösterdiğini söylüyor).

"Ayrıca, metanol döngüsel üretimi için geri dönüştürülmüş karbon kaynaklarını yakalanan CO2 ile birlikte kullanıyor. Ayrıca, önerilen tesis elektroliz istasyonunda hammadde olarak belediye suyu yerine atık su kullanacaktır. Atık su, diğer ticari elektrolizörlerde hammadde olarak kullanılmaz. Teklif, çığır açan yeniliği temsil ediyor. Dahası, projenin entegrasyon süreçleri, üretimi, kontrolü ve operasyonları başka yerde gösterilmemiştir; bu bir tür ilk ve bir dönüm noktası. Bu, mükemmel." ifadeleri yer alıyor.

AB İnovasyon Fonu tarafından hangi projelerin finanse edileceğine dair nihai kararın bu yıl içinde verilmesi bekleniyor.

Yazıyı Paylaş