8. PAGEV Uluslararası Plastik Ambalaj Kongresi İstanbul’da Gerçekleştirildi

  • 23.10.2024

İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV), 8. PAGEV Uluslararası Plastik Ambalaj Kongresi’ni 22 Ekim 2024 tarihinde İstanbul Ticaret Odası Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi.

 

Yeni Regülasyonlar Işığında Ambalajda Avrupa Gerçeği ve Gelişen Global Pazarlar” temalı kongreye, kamu kurumları, uluslararası kuruluşlar, petrokimya, mamûl, geri dönüşüm ve makine sektörlerinden önemli temsilcileri katıldı. Kongre, sektör profesyonelleri için bilgi alışverişi ve yeni iş fırsatlarının değerlendirilmesi adına eşsiz bir platform sundu. Önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da Türkiye ve dünyanın önde gelen firmalarından konuşmacıların yer aldığı kongrede, Nestle, Koroplast, Evyap gibi dev şirketlerden CEO’lar ve sektörün önde gelen isimleri, panel oturumlarında katılımcılarla buluştu.

Kongre İTO Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç’in konuşmasıyla açıldı. Kongrede sektörün bir senelik değerlendirilmesinin yapıldığını vurgulayan Avgadiç, “2008 yılından beri ‘Yeşil Mutabakat’ üzerine söylediklerimizi tekrarlama vaktinin dolduğunu görüyoruz. Artık bunları net, açık ve etkili bir şekilde ‘yapma’ dönemine girdik. Plastiğin insan doğasını tehdit etmemesi lâzım. Bu konuda da bütün kamuoyunun ikna edilmesi gerekmektedir. Türk plastik sektörü, çok farklı cepheleriyle bu tür bir dönüşümü yapabilecek kudrette ve birikimdedir. Yeter ki ürettiğimiz her ürünü, doğayı koruma yolunda attığımız bir adım olarak görelim. O zaman, sektörümüz, yeşil bir dünyanın teminatı olacak.” dedi.

PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu ise konuşmasında “Karbon emisyonlarını azaltmamız ve ‘yeşil dönüşüm’ü hayata geçirmemiz gerekiyor. Avrupa Birliği, bu yönde önemli adımlar atıyor. Mevzuatlarla desteklenen bu dönüşüm, ekonomiyi ve endüstriyel faaliyetleri çevreci bir yapıya kavuşturmayı hedefliyor. Özellikle geri dönüşüm konusu burada kritik rol oynuyor. Ürünlerin geri dönüştürülmesi ve tekrar üretim sürecinde kullanılması, sera gazlarını azaltmaya yardımcı olacak. Ancak, bu adımlar aynı zamanda Avrupa'nın kendi pazarını koruma çabasının bir parçası olarak da görülüyor. Örneğin, plastik ambalajların belirli bir yüzdesinin geri dönüştürülmüş malzemeden yapılması zorunluluğu, korumacı yaklaşımların bir yansıması olabilir.” dedi.

Moderatörlüğünü PAGEV Kongre Komite Başkanı Hamdi Yazır’ın yaptığı "İhracat Pazarlarına Giriş Yolları" başlıklı ilk panelde, Türkiye ve dünya genelinde ihracat pazarlarına nasıl girileceği, bu süreçte karşılaşılan zorluklar ve fırsatlar ele alındı.

Hürriyet Gazetesi Ekonomi Editörü Sefer Levent’in moderatörlüğünü üstlendiği ikinci panelde, Avrupa’nın 2025 yılı geri dönüşüm hedefleri ve bu hedeflerin plastik ambalaj sanayisine etkileri masaya yatırıldı. Certiloop Genel Müdürü Yağmur Eroğlu, CSR Plastik Genel Müdürü Ali Sarp Bingöl, Adanus Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Bilal Nadir Gök, Futurapet Genel Müdürü Murat Yerli, Başatlı Genel Müdürü Ömer Faruk İbrahimağaoğlu ve MTM Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Mahsereci gibi sektörün önemli aktörleri, Avrupa Birliği’nin geri dönüşüm regülasyonlarının Türkiye plastik sektörü üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Panelistler, geri dönüşüm teknolojileri ve malzeme yeniden kullanımına dair yeni yaklaşımları paylaştı.

Son panelde, Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar moderatörlüğünde, PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, EuPC Genel Müdürü ve GreenWave Plastics CEO’su Bernard Merkx, plastik ambalaj sektöründeki küresel gelişmeleri değerlendirdi. Panelde, plastik ambalajın geleceği, sürdürülebilirlik ekseninde dönüşüm süreçleri ve dünya çapında uygulanan yeni regülasyonlar masaya yatırıldı. Sektör liderleri, sürdürülebilir ambalaj çözümleri, geri dönüşüm hedefleri ve yeşil mutabakatın getirdiği fırsatlar hakkında görüş alışverişinde bulundu.

 

Yazıyı Paylaş