2021 Yılının Yükselen 10 Teknolojisi Açıklandı

2021 Yılının Yükselen 10 Teknolojisi Açıklandı
  • 15.12.2021
Dünya Ekonomik Forumu, 2021 yılının en önemli 10 teknolojisini açıkladı. Bu yükselen teknolojiler arasında ilk sırada ise “dekarbonizasyon teknolojileri” yer alıyor. Bu 10 teknoloji arasında sürdürülebilir gıda üretimini sağlamak amacıyla kendi kendine gübrelenen bitkiler, hastalık teşhis eden nefes sensörleri ve eczanelerde isteğe bağlı ilaç üretimi öne çıkan diğer teknolojiler arasında yer alıyor.
BERLİN (AA) - BAHATTİN GÖNÜLTAŞ 
Dünya Ekonomik Forumu ve Scientific American dergisi, iklim değişikliğine, enerji kullanımını azaltmaya, sürdürülebilir gıda üretimine ve küresel sağlığı iyileştirme gibi küresel sorunlara yenilikçi çözümler üreten, insan sağlığını iyileştirecek, sosyal hayata ve ekonomiye katkı sunan, yılın 10 önemli teknolojisini açıkladı. 2021 yılı için açıklanan yükselen 10 teknolojide arasında iklim değişikliğiyle mücadeleye ve gıda üretiminin sürdürebilirliğine yönelik çözümler öne çıkıyor. Bu yılın 10 teknolojisi arasında ilk sırada "dekarbonizasyon teknolojileri" yer alıyor ve bu teknolojiyi "kendi kendine gübrelenen bitkiler", "hastalık teşhis eden nefes sensörleri", "eczanelerde isteğe bağlı ilaç üretimi" ve "5G ile kablosuz şarj” takip ediyor. Gelişen diğer teknolojiler arasında ise "sağlıklı yaşlanma için mühendislik", "yeşil amonyak", " kablosuz biyosensörler", "yerel üretim için 3D yazıcılar" ve “uzay tabanlı nesnelerin interneti" bulunuyor.

Gıda Sorunlarının Çözülmesini Sağlayacak

İklim değişikliği giderek önem kazanırken daha düşük karbon ayak izi çözümleri sunan veya havadaki karbondioksidi emen çok sayıda teknolojinin hızla büyüyeceği düşünülüyor. “Dekarbonizayon teknolojileri” içerisinde Net sıfır emisyonlu klimalar, düşük karbon emisyonlu çimento, yenilenebilir enerji kaynakları ve etsiz protein üretimi yer alıyor. Öte yandan dünya nüfusunun artması ile gıda kaynakları konusunda da sıkıntılar yaşanıyor. Bu konuda büyük adımlar atılmadıkça gıda talebinin arz miktarını geçmesi muhtemel olacağı vurgulanıyor. Bitkiler gıda üretimi için gerekli olan azotu sağlamak için gübreye ihtiyaç duyuyor. Bu sebeple de gıda sıkıntısı yaşanmaması için amonyak azotu içeren endüstriyel gübrelere ihtiyaç olduğu belirtiliyor. Yeni geliştirilen teknoloji ile bitki kökleri ile doğada oluşan toprak bakterileri arasındaki simbiyotik ilişkiyi taklit ederek bitkilerinin kendi gübrelerini üretmeleri sağlanıyor. Bu teknolojilerin tarım, gıda gibi bir çok sektöre katkı sağlayacağı düşünülüyor.

Nefes Sensörleri Hastalıkları Teşhis Edebiliyor

10 teknoloji arasına yer alan nefes sensörleri ise insan nefesinin içerdiği 800’den fazla bileşeni analiz ederek hastalıkların teşhis edilmesini sağlamayı hedefliyor. Bu teknolojiye dair yapılan testler nefes algılama teknolojilerinin Kovid-19, tüberküloz ve kanseri teşhis etme potansiyelini ortaya koyduğu belirtiliyor. Bu yılın öne çıkan diğer teknolojik çözümleriyle, akıllı saatler gibi çalışması için fazla güç gerektirmeyen cihazların yakında Wi-Fi ve 5G sinyalleri aracılığıyla kablosuz olarak şarj edilebilmesi öngörülüyor. Diyabet ve kanser gibi kronik hastalıkların izlenmesi, belirli biyolojik belirteçleri belirlemek ve izlemek için sık sık kan testi yapılması gerekirken artık giysilere takılan veya giyilebilir son teknoloji sensörlerle bu hayati bilginin sürekli olarak izlenebilmesi hedefleniyor.

Yazıyı Paylaş