2021 Yılında İhracatta Rekor Kırıldı

2021 Yılında İhracatta Rekor Kırıldı
  • 04.01.2022
2021 Yılında İhracatta Rekor Kırıldı Türkiye İhracatçılar Meclisi düzenlenen toplantı ile 2021 ihracat rakamlarına dair açıklamalarda bulundu. Açıklanan rakamlara göre Türkiye 2021 yılını ihracatta yeni bir rekorla kapadı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM); Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle’nin katılımıyla düzenlenen toplantıda 2021 yılı ihracat rakamlarını açıkladı. Konuya dair TİM Başkanı İsmail Gülle açıklamalarda bulundu. Açıklanan rakamlara göre Aralık ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 24,9 artışla 22,3 milyar dolar olurken, 2021 yılı ihracatı ise geçen yıla kıyasla yüzde 32,9 artışla 225,4 milyar dolara ulaştı. Bu rakamlara göre 12 ayın 11’inde ihracat rekorları kırılmış oldu. 2020 yılında 1,10 olan ortalama ihraç birim değeri ise 2021 yılında yüzde 17’lik artışla 1,29’a ulaştı. 2021 Yılında İhracatta Rekor Kırıldı TİM Başkanı Gülle konuya dair açıklamalarda bulundu. Artık yeni bir ligde olduğumuzu belirten Gülle; “Çıktığımız bu yeni ligde kalıcı olmak için ölçek ekonomisine ulaşmalıyız. Büyük siparişlere, büyük ölçekte işlere yetişebilmek adına yeni yatırımları süratle hayata geçirmeliyiz. Bu yatırımları gerçekleştiren sektörlerimiz var. Aynı atılımı tüm sektörlerimizden bekliyoruz. Yapılacak yeni yatırımlarla birlikte ihracatımızı daha yukarılara çıkaracağız. 2021 yılında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 84’e çıktı. Bu başarıyı dış ticaret fazlasına dönüştürmek için çalışacağız” ifadelerini kullandı.

Yılın İlk 9 Ayında Büyümenin Yarısı İhracatla Geldi

Gülle; küresel tedarik zinciri kırılırken, tedariği ayakta tutuklarını vurguladı. Gülle; “Lojistik sorunlar yaşanırken coğrafyalar arasında bağlar kurduk. Dünyada finansmana erişim problemleri yaşanırken biz kendi çözümlerimizi ürettik. Dünya devleri ürünlerini gönderemezken biz alıcıların kapısına kadar ulaştık. Ar-Ge merkezi sayısı 1.254’e ulaştı. Tasarım merkezi 338’e Teknopark sayısı 73’e, organize sanayi bölgesi sayısı 332’ye çıktı. Küresel tedarik zincirlerinde yaşanan kırılmayı lehimize çevirmeyi bildik. Böylece ihracat hanemize 25 milyar dolar artı değer kattık. Büyümenin lokomotifi olduk, yılın ilk 9 ayında büyümenin yarısı ihracatla geldi.” değerlendirmesinde bulundu. İhracat Rakamları

12 Ayın 11’inde İhracat Rekorları Kırıldı

İstihdam artışının 3’te 1’ini ihracat öncülüğündeki sanayi sektörünün sağladığını belirten Gülle; “Gururluyuz çünkü, tüm hedeflerimizi bir bir gerçekleştirdik ve geçtik. 12 ayın 11’inde ihracat rekorları kırdık. Uzun süredir hedeflediğimiz aylık 20 milyar dolar, yıllık 200 milyar dolar ihracatı bu yıl aştık. Miktar bazında ihracatta da Cumhuriyet tarihi rekoru kırdık, 174 milyon ton ihracat gerçekleştirdik. Birim ihracat değerimizi geçen yıla göre yüzde 17 artırarak, 1,10’dan 1,29’a çıkarmayı başardık. Bu artış önümüzdeki yıllarda katlanarak devam edecek. Hedefimiz bu değeri 2 dolara çıkarmak.” ifadelerini kullandı.

İhracatın İthalatı Karşılama Oranı Yüzde 84’e Çıktı

  Artık yeni bir ligde olduğumuzu vurgulayan İsmail Gülle, 2021 yılında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 84’e çıktığını belirtti. Gülle; “Bu başarıyı dış ticaret fazlasına dönüştürmek için çalışacağız. Elbette ihracatımızdaki yükseliş ivmesiyle beraber, İhracatçılarımızın finansal sorumlulukları da giderek artıyor” dedi. Gülle; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TİM Genel Kurulu’nda müjdelediği İhracatı Geliştirme Fonu hakkında da konuştu. Bu uygulamanın ihracatçılar için teminat sorununu aşması adına son derece önemli olduğunu vurgulayan Gülle “ Bu mekanizma sayesinde, ihracatçılarımız vadeli fiyatlandırmalarını güvenle yapabileceği bir imkâna kavuştu. Cumhurbaşkanımızın bir diğer müjdesi olan ve ihracatımızın geldiği noktada ciddi bir ihtiyacı karşılayacak yeni fuar alanı konusunda da çalışmalarımız süratle devam ediyor.” dedi. Kimyevi Maddeler ve Mamullerinde 25,3 Milyar Dolarlık İhracat Gerçekleşti 2021 yılında 26 sektör ihracatını yükseltti. İhracatta 29,3 milyar dolarlık ihracat rakamı ile otomotiv endüstrisi ilk sırada yer aldı. Otomotivi ise 25,3 milyar dolarlık ihracatla kimyevi maddeler ve mamulleri takip etti. İhracatta üçüncü sırada ise 22,4 milyar dolar ile çelik sektörü oldu. En dikkat çekici artışlar ise geçen yılın aynı ayına göre ihracatını 9,7 milyar dolar artıran çelik, 7,1 milyar dolar artıran kimyevi maddeler ve mamulleri ve 4,1 milyar dolar artıran demir ve demir dışı metaller sektörlerinde gerçekleşti. Türkiye 2021 yılında tam 229 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştirdi ve 184 ülkeye olan ihracatını artırdı. Almanya, ABD, Birleşik Krallık, İtalya, İspanya’nın da bulunduğu 112 ülkede ise yıllık ihracat rekoruna imza atıldı. 2021 yılında en çok ihracat gerçekleşen ilk 3 ülke; 19,33 milyar dolarla Almanya,14,73 milyar dolarla ABD, 13,71 milyar dolarla Birleşik Krallık oldu.          

Yazıyı Paylaş