2. Türeb Finansal Kurum Paydaşları Toplantısı’ndan Önemli Açıklamalar

2. Türeb Finansal Kurum Paydaşları Toplantısı’ndan Önemli Açıklamalar
  • 30.12.2024
TÜREB tarafından, bu yeni dönemin şafağında yatırımcı ve ana sanayici üyeleri ile finans sektöründe faaliyet gösteren kurumsal üye ve paydaşları arasındaki iletişimi kuvvetlendirerek, fikir alışverişi yapmak amacıyla “2. TÜREB Finansal Kurum Paydaşları Toplantısı” organize edildi…
 
Ülkemizde yenilenebilir enerji dönüşümünün önemli bir parçası olan rüzgar enerjisi sektörü 2023 yılında, 500 MW’ı ancak aşan yeni kurulu güç ilavesiyle son 13 yılın en düşük yıllık kurulumuna şahit oldu. TÜREB Başkanı İbrahim Erden yaptığı açıklamada, 2024 yılında yıllık RES kurulumlarının yılsonunda 750 MW seviyesinde gerçekleşebileceği öngörüsünü açıkladı. 
 
TÜREB Finansal Kurum Paydaşları toplantısına; Kamu Kurumları, türbin üreticileri, kanat üreticileri, kule üreticileri, mühendislik firmaları, bankalar, danışmanlık şirketleri yetkilileri, lojistik şirketleri, Sivil Toplum Kuruluşları, yatırımcılar, sanayiciler de dahil olmak üzere 150’ye yakın sektör profesyoneli katıldı.
 
15 milyar euro yatırım
 
Türkiye’nin rüzgar enerjisi kurulu gücüne yaklaşık 15 milyar euro yatırım yaptığını dile getiren TÜREB Başkanı İbrahim Erden: “10 yıl önce dünya rüzgar enerjisi pazarının yüzde 55’i batılı türbin tedarikçileri tarafından domine edilirken bugün batılı türbin üreticileri yalnızca yüzde 36’lık bir türbin pazarına hakim durumda. COVID-19 pandemisi sürecinde uygulanan genişlemeci mali politikalar, tedarik zinciri sorunları, enerji fiyatlarındaki artış ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgali gibi faktörler, küresel çapta enflasyon oranlarını yükseltirken, birçok merkez bankası, fiyat istikrarını sağlamak amacıyla faiz oranlarını artırmaya yöneldi. Türkiye özelinde yükselen ülke risk primi ile birlikte borçlanma maliyetlerinde yaşanan ilave artış, 2021 yılı itibari ile sona eren YEKDEM-1 dönemi ile birleşerek yatırım hacminin oldukça daralmasına neden oldu. Öte yandan, değişen finansal koşullara rağmen, gün itibariyle işletmedeki RES kurulu gücümüz yaklaşık 15 milyar euroluk yatırımla 12.900 MW’ı, verilen depolamalı lisanslar ve diğer projeler dahil toplam proje portföyümüz de 24.000 MW’ı aşmış durumdadır. Ayrıca, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızca açıklanan 2035 Yenilenebilir Enerji Vizyonu ve yeni hedeflerle RES kurulu gücünün 2035 yılında 50.000 MW’a ulaşması hedefleniyor. Türkiye CDS değerlerinin görece normal düzeylere gelmiş olduğu, FED ve ECB’nin faiz indirimlerine başladığı bugünlerde önlisans/lisans almış 24 GW’lık yatırımın hayata geçebilmesi için önümüzdeki birkaç sene içerisinde bugüne kadar sağlanmış olan finansmanın 2 katı kaynağa ihtiyaç duyulacağı kaçınılmaz bir gerçek” dedi. 
 
2. TÜREB Finansal Kurum Paydaşları Toplantısı’nı organize etme amacının, yenilenebilir enerji projelerinin finansmanındaki ihtiyaçları daha iyi anlamak ve finansal kurumlar ile sektörümüz arasında güçlü bir diyalog platformu oluşturmak olduğunu söyleyen ERDEN; “ Aramızda 26 farklı bankayı temsil eden 32 değerli bankacı, 12 farklı finansal kurum temsilcisi  ve yaklaşık 30 TÜREB Yönetim ve denetim kurulu üyemiz bulunuyor. Ayrıca üyemiz bulunan kamu kurumu temsilcileri ve yatırımcı üyelerimizin üst düzey yöneticileri, finans yöneticileri ve sektörümüzün diğer temsilcileriyle toplamda 150’ye yakın güçlü bir katılımcı grubu oluşturuyoruz. Son dönemde yenilenebilir enerjinin gelişimi için sektörümüzü ilgilendiren önemli mevzuat düzenlemeleri hayata geçiriliyor. Bu düzenlemeler, sektörü güçlendirmek ve yenilenebilir enerjiyi şebekeye ve piyasa sistemine daha fazla entegre etmek amacıyla yapılıyor. Kısaca bahsetmek gerekirse;
 
• Toplayıcılık Faaliyetleri Yönetmeliği ile talep tarafı katılımı teşvik edilerek piyasanın esnekliği artırıldı.
• Depolama Faaliyetleri Yönetmeliği Değişiklikleri ile depolamalı üretim tesislerinin entegrasyonu sağlandı.
• Şebeke ve Yan Hizmetler Yönetmeliği Değişiklikleri ile frekans hassasiyet modları ve reaktif güç destek hizmetleri gibi yenilikler getirildi.
 
Bu düzenlemeler, sektörü daha rekabetçi hale getirirken, yenilenebilir enerjinin sistem entegrasyonunu hızlandırmayı hedefliyor” açıklamasında bulundu. 

Yazıyı Paylaş