1. Su Şurası Gerçekleşti

1. Su Şurası Gerçekleşti
  • 04.10.2021
1. Su Şurası Gerçekleşti Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Meyra Palace’de düzenlenen 1. Su Şurası’nda konuşma yaptı. Bakan Pakdemirli; Su Kanunu'nu, suyun tek elden yönetimi hedefi çerçevesinde ve ortak akılla değerlendirdiklerini belirterek, "Cumhurbaşkanımıza arz edeceğimiz Şura Sonuç Bildirgesi'yle inşallah Su Kanunu'nu da Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) sunmak istiyoruz." ifadelerini kullandı. Su şurası Pakdemirli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında 29 Mart’tan beri yürütülen Şura’da sona gelindiğini belirtti. Pakdemirli, Şura’nın sonuç belgesinin bu ayın son haftasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla düzenlenecek bir programla kamuoyuna duyurulacağını bildirdi. Konuya dair açıklamalarda bulunan Pakdemirli, "Hedefimiz, her bir vatandaşımızın, bugün de yarın da temiz suya erişimini sağlamak, su kaynaklarımızı korumak, verimli kullanmak ve suyumuzu geleceğe umutla taşımak oldu. Su Şurası, bu hedefe ulaşmak için bizim yol haritamızdır." sözlerini kullandı. Pakdemirli, su alanında son 19 yıl içinde toplam 284 milyar liralık yatırım yapıldığını ve 8 bin 696 tesisin hizmete alındığını belirtti. Pakdemirli; "Cumhuriyet tarihinde yapılanın 2 katından fazla olan, 600 barajı son 19 yılda tamamladık. Bu dönemde ekonomik olarak sulanabilir arazi varlığımızın yüzde 80'inin sulanmasını sağladık. Cumhuriyet tarihinde yapılanın yüzde 61'ine denk gelen 3 bin 300 kilometrelik isale hattını son 19 yılda bitirdik. Bu yatırımlar sayesinde bugün Türkiye, yüzde 99'a ulaşan güvenilir içme suyu hizmeti ile birçok gelişmiş ülkeyi geride bırakmıştır." dedi.

Su Alanında 41 Milyar Lira Yatırım Yapıldı

Pakdemirli, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'yle birlikte çalışmaların hızlandığını vurguladı. Bakanın paylaştığı verilere göre son 3 yılda su alanında 41 milyar liranın üzerindeki yatırımla toplam 1100 tesisi tamamlandı. Su Şurası ile ilgili bilgiler de paylaşan Pakdemirli, Su Şurası'nda ilgili bakanlıklar, akademisyenler, belediyeler, STK'ler, özel sektör ve su kullanıcılarını kapsayan toplam 1631 katılımcıyla su alanında, A'dan Z'ye tüm konuları masaya yatırdıklarını belirtti. Pakdemirli; "11 çalışma grubunda, su güvenliğinden, su hukukuna, tarımsal sulamadan havza bazında su yönetimine, su kaynaklarının geliştirilmesinden iklim değişikliği ve meteorolojiye kadar suyla ilgili aklınıza gelecek tüm konulara, 7 ay boyunca tüm paydaşlarla birlikte detaylı olarak çalıştık. Çalışma gruplarımızdaki 1631 katılımcımız kişi başı ortalama 920 saat emek harcayarak oluşturdukları raporlarını ağustos ayı sonu itibarıyla tamamladılar. Bu raporlar doğrultusunda, her bir çalışma grubu için sonuç belgeleri hazırlandı. Eylem planımızı oluşturup, faaliyetlere başlayacağız." ifadelerini kullandı.

Hedef; Su Verimliliğinin Arttırılması

Pakdemirli yaptığı açıklamada Şura’da öne çıkan konulara da değindi. Suyun kaynağında korunması ve verimliliğin artırılması konusunun önemine dikkati çeken Pakdemirli; "Suyu korumanın en etkili yolu, kaynağında korumaktır. Suyu kaynağında korumak için barajlarda biriktirilen suların buharlaşma kayıplarını asgari düzeye indirecek çalışmalar yürütüyoruz. Sosyoekonomik şartları daha etkin kullanıp, su verimliliğine yönelik projelere hız vereceğiz." dedi. Pakdemirli özellikle kentlerde sürdürülebilir su verimliliğini hedeflediklerini belirtti. Pakdemirli, "Ülkemizde belediyelerdeki kayıp-kaçak oranı yüzde 35'lerin üzerinde. Sadece 2020 yılı için şebekelerdeki su kayıplarına bağlı finansal kayıp miktarı 1,9 milyar lirayı aşıyor. Büyükşehir ve il belediyelerinde su kayıplarını, belediyelerle yakın iş birliği içinde 2023'e kadar yüzde 30'a indirmeyi, 2028 yılına kadar ise yüzde 25'in altına çekmeyi hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.  

Yazıyı Paylaş