Korozyon Kontrolü Uçakların Ömrünü Uzatıyor

Korozyon Kontrolü Uçakların Ömrünü Uzatıyor
  • 09.07.2019

ABD Hava Kuvvetleri’nin uçak filosunun büyük bir kısmı, onlarca yıllıktır, bu nedenle önleyici bakım çok önemlidir. Basit bir yıkama ve boya rötuşu bir jetin ömrünü uzatabilir. Hava taşıtlarının yapısal bakım prosedürleri, Osan Hava Üssü, Güney Kore 51.

Bakım Filosundaki teknisyenler tarafından “boya ahırı” olarak da bilinen korozyon kontrol tamirhanesinde gerçekleştirilmektedir. Mekanik ve kimyasal prosedürleri kullanarak korozyonu tespit eder, giderir ve işleme tabi tutarlar.

Korozyon kontrolünden sorumlu 5. Bakım Filosu Astsubay Teknik Çavuş. Sameth Mao, “Metallerin doğal hallerine dönme eğilimi vardır. Açık alanda kullanım ve hatta zaman bile korozyon faktörünü hızlandırabilir. Uçak da insan yapımı bir nesne olduğundan her zaman paslanacaktır” şeklinde açıklıyor.

Korozyon, rafine metallerin daha kararlı elementlere, oksijen ve hidroksit gibi bileşiklere dönüşmesine neden olan doğal bir süreçtir. Havaya uzun süre maruz kalmak işlemi başlatır, bu nedenle uygun önleme için sızdırmaz bir gelişmiş koruyucu kaplama boya tabakası gerekir.

Askeriye yönelik havacılık yıkama ekipmanlarında uzmanlaşmış bir şirket olan Bio Water Synergistics tarafından yapılan araştırmalara göre, bir uçağın kullanım ömrü boyunca bakım maliyetlerinin yüzde 80'ine kadarı korozyona bağlı olabilir, bu nedenle korozyon kontrol prosedürleri çok önemlidir.

Uçak, boyasındaki herhangi bir çentiği veya oyuğu gizleyebilecek, uçuş sırasında oluşan her tür kir, pislik ve yağların temizlenmesi için 90 günde bir yıkanır.

Uçak gövdelerinin bakım uzmanı Astsubay Kıdemli Başçavuş Alan Johnson, “Gelişmiş koruyucu kaplamanın 10 yıl dayanması bekleniyor. Hava Kuvvetleri Talimatına göre, uçaklar her 10 yılda bir yeniden boyanıyor, fakat gerekli rötuşlar sıklıkla yapılıyor” dedi.

Uçaklar bakım tamamlanma fazından geçtikten sonra, boya kaplamasındaki rötuş gerektirebilecek sıyrıklar ve oyuklar tamamen incelenir. Herhangi biri bulunursa, gerekli boyama için uçak korozyon tamirhanesine gönderilir.

Johnson, “Uçağın hangi alanlarını boyamamız gerektiğini belirledikten sonra, boyanamayan tüm alanlarda maskeleme, bant ve kağıt koymaya başlayacağız” dedi ve ekledi “Tüm alanlar maskelendikten sonra, bitmiş ürünün düzgün görünmesini sağlamak için yontulmuş veya çentikli alanları zımparalayarak düzeltiyoruz.”

Johnson, “Zımparalama işlemi tamamlandıktan sonra, boyanacak alanları tüm toz ve döküntüleri gidermek için siliyoruz ve alanlar temiz olduğunda hafif bir astar boya püskürtüyoruz” diye devam etti Johnson. “Astar kuruduktan sonra son kat püskürtülür, sonra kuruması sağlanır.”

Mao baştan sona kadar uçağın tamamen zımparalanması, astarlanması ve boyanmasının yaklaşık beş iş günü sürdüğünü, ardından boyanın düzgün bir şekilde kuruması ya da “kürlenmesi” için 72 saat daha geçmesinin gerektiğini söyledi.

Kaplamanın düzgün bir şekilde kuruması için askı 15-30 derece arasında tutulmalıdır. Tüm önleyici bakım prosedürleri tamamlandıktan sonra, uçak hizmete uygun sayılır ve aktif duruma döndürülür.

Yazıyı Paylaş